Fors minder animo voor vrijwilligerswerk dan tijdens de eerste lockdown.

Vrijwilligerswerk en avondklok

Vrijwilligerswerk kan worden uitgevoerd – alleen bij noodzakelijke hulp aan mens en dier – als de avondklok geldt. Hoe kun je zorgen dat je tijdens de avondklok actief kunt blijven als vrijwilliger:

De avondklok geldt vanaf zaterdag 23 januari 21:00 uur. Het is dan de bedoeling dat iedereen van 21:00 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Het is verboden om dan zonder geldige reden op straat te zijn.

Alleen indien er sprake is van noodzakelijke hulp aan een hulpbehoevende of medische hulp aan mens of dier mag iemand dit doen als vrijwilliger tijdens de avondklok. In alle andere gevallen moeten de activiteiten gedurende de dag plaats te vinden, zo valt te lezen op Rijksoverheid.nl.

Is er de noodzaak (zie hierboven) om vrijwilligerswerk te doen tijdens de avondklok, dan zijn er 2 mogelijkheden:

  1. Je bent werkzaam als vrijwilliger voor een organisatie (bijv. in een hospice), dan heb je een werkgeversverklaring nodig (eenmalig, voor de duur van de hele avondklok periode) en ook een eigen verklaring avondklok.
  2. Je bent vrijwilliger zonder werkzaam te zijn bij een organisatie en je verricht bijv. zorg aan een zieke die je niet kunt verschuiven, dan stel je een eigen verklaring avondklok op.

Werkgeversverklaring:
De werkgever vult deze eenmalig per vrijwilliger in en deze kan voor de gehele avondklok-periode gelden. Alleen het dragen van bijvoorbeeld werkkleding (als vrijwilliger) is niet voldoende.

De Rijksoverheid stelt hiervoor standaardformulieren beschikbaar via hun website.

Download formulier werkgeversverklaring avondklok

Eigen verklaring avondklok:
Deze vul je als vrijwilliger zelf in. Deze moet de vrijwilliger iedere dag wanneer vrijwilligerswerk wordt gedaan zelf updaten en bij zich hebben.

Download formulier ‘eigen verklaring avondklok’

Ben je vrijwilligerscoördinator? Wissel kennis en ervaringen met je collega vrijwilligerscoördinatoren in de Facebookgroep Vrijwilligerscoordinatie.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Cursus ‘Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen’ Iets voor jou> Hier meer info.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.