Fors minder animo voor vrijwilligerswerk dan tijdens de eerste lockdown.

Fors minder animo voor vrijwilligerswerk dan in eerste lockdown*

Er is fors minder animo voor vrijwilligerswerk dan tijdens de eerste lockdown. Het aantal aanmeldingen bij NLvoorelkaar, de grootste vrijwilligersorganisatie van Nederland, is met 81 procent gedaald. Veel initiatieven zijn inmiddels gestopt. En dat terwijl hulp nu nog harder nodig is dan tijdens de eerste lockdown.

Meer 75-plussers voelen zich eenzaam, blijkt uit onderzoek van NLvoorelkaar. Tijdens de vorige lockdown was dat ongeveer de helft van de ondervraagden, nu 62 procent. Ook het aantal mensen dat zegt hulp nodig te hebben is met 31 procent gestegen.

Jongerenorganisatie Triple Threat bracht vorig jaar in Haarlem de boodschappen rond bij ouderen, maar daar zijn ze inmiddels mee gestopt. “Toen de online lessen weer begonnen, merkten we dat er al snel weer veel van de jongeren werd gevraagd”, vertelt jongerenwerker Philip Schemmekes.

“De eerste weken hebben we vooral aan de ouderen gedacht, omdat zij toen in een sociaal isolement zaten. Maar we merken dat vooral de jongeren het inmiddels heel moeilijk hebben. Zij hebben onze aandacht nu harder nodig dan ooit.”

Ben je vrijwilligerscoördinator? Wissel kennis en ervaringen met je collega vrijwilligerscoördinatoren in de Facebookgroep Vrijwilligerscoordinatie.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Cursus ‘Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen’ Iets voor jou> Hier meer info.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.

* Bron: nos.nl