Budget over? Boek een training of workshop & ontvang de factuur nog dit jaar!

5 tips wat je tijdens de lockdown kunt doen voor je vrijwilligers.

Tijdens de lockdown ligt veel vrijwilligerswerk stil. Daardoor blijven veel vrijwilligers thuis en zie je ze vaak minder. Daarom is goed contact houden met de vrijwilligers juist nu erg belangrijk. Lees ook: 11 tips voor contact met je vrijwilligers. Maar ook op andere gebieden kun je veel doen voor je vrijwilligers.

Voor als straks alles weer op gang komt. Dit horen we ook van vrijwilligerscoördinatoren die ons benaderen met vragen hierover. Daaruit hebben we de volgende 5 tips gehaald waar je nu mee aan de slag zou kunnen voor je vrijwilligers.

5 tips wat je tijdens de lockdown kunt doen voor je vrijwilligers

1. Evaluatiegesprekken voeren met vrijwilligers
Tijdens gesprekken met vrijwilligers wordt duidelijk hoe ze zelf de toekomst zien. Er zijn ook vrijwilligerscoördinatoren die het evaluatiegesprek gebruiken om bespreekbaar te maken dat voor de vrijwilliger de tijd is aangebroken om te stoppen. Juist nu tijdens de coronacrisis, om aan te geven dat er een nieuwe weg wordt ingeslagen.

2. Vrijwilligersbeleidsplan of onderdelen daaruit herzien
Vaak heb je al een beleidsplan voor vrijwilligers, maar is dat niet meer helemaal actueel. Je kunt ervoor kiezen om het hele beleidsplan te vernieuwen, of slechts 1 of enkele onderdelen. Bijvoorbeeld het gedeelte opleiding & training, of het beleid ten aanzien van onkostenvergoedingen.

3. Vrijwilligerstaken herzien
Meerdere vrijwilligerscoördinatoren zien in de coronacrisis het momentum om activiteiten waar vrijwilligers bij worden ingezet, te beëindigen of in een andere vorm voort te zetten. Dit kan dus ook betekenen een andere inzet van vrijwilligers of het geheel stoppen van vrijwilligers.

4. Werving structureel goed opzetten
Vaak – niet altijd – wordt pas met de werving van vrijwilligers begonnen als er een tekort ontstaat aan vrijwilligers. Of net die ene vrijwilliger waar een vacature voor is. Nu is het moment om te kijken of je de werving structureel naar een hoger niveau kunt tillen. Lees ook: vrijwilligers werven? 6 praktische tips.

5. Je eigen taken als vrijwilligerscoördinator herzien
De werkzaamheden die je feitelijk doet, kloppen die eigenlijk nog met de functieomschrijving van vrijwilligerscoördinator? Is er wel een actuele functieomschrijving? Welke taken kunnen beter door anderen worden gedaan? En welke taken zou je liever graag zelf willen uitvoeren? Nu kan het goede moment zijn om daar kritisch naar te kijken en veranderingen in aan te brengen.

Door aan de slag te gaan met 1 of meer van 5 bovenstaande punten ben je beter voorbereid als straks alles weer op gang komt. En merken de vrijwilligers dat er in jouw organisatie aan de weg wordt getimmerd, ook al zitten we door de coronacrisis in een lockdown.

Ben je vrijwilligerscoördinator? Wissel kennis en ervaringen met je collega vrijwilligerscoördinatoren in de Facebookgroep Vrijwilligerscoordinatie.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de online cursus Vrijwilligerscoördinatie iets voor jou> Hier meer info.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.