Brandweervrijwilliger

Door corona vrees voor minder brandweer vrijwilligers*

De brandweer vreest door de coronacrisis vrijwilligers kwijt te raken. Er is onder brandweermannen veel gemis aan onderling sociaal contact.

Die vrees is te lezen in een begin maart verschenen rapport van de Brandweeracademie van het Instituut Fysieke Veiligheid, dat onderzoek deed naar het werven en behouden van brandweervrijwilligers. In sommige regio’s is het nu al moeilijk om geschikte vrijwilligers te vinden. Ook stoppen vrijwilligers vaak eerder dan voorheen.

De brandweer bestaat voor 80 procent uit vrijwilligers en voor 20 procent uit beroepskrachten. Brandweerposten op het platteland worden uitsluitend door vrijwilligers gerund. Veel activiteiten zoals trainingen en oefeningen kwamen door de virusuitbraak stil te liggen. Praktijklessen en examens kunnen – als ze al doorgaan – slechts alleen in hele kleine groepjes worden gedaan.

Door de coronacrisis is het sociale aspect van de brandweer grotendeels verdwenen. Op brandweerkazernes gelden strenge hygiëne maatregelen. Na een oefening moeten de brandweervrijwilligers meteen naar huis. Gezellig napraten aan de bar is er niet meer bij.

In steeds meer gemeenten blijkt het steeds lastiger om geschikte vrijwilligers te werven. Ook stoppen vrijwilligers sneller dan voorheen. Uit het onderzoeksrapport blijkt dat dit probleem diverse oorzaken kent: wat voor het ene brandweerkorps een knelpunt is om vrijwilligers te krijgen, geldt dat niet voor andere korpsen. Het is daarom lastig om een oplossing te bedenken die uniform is, aldus de onderzoekers.

Lees hier het gehele artikel.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de online cursus ‘Vrijwilligerscoördinatie’ Iets voor jou> Hier meer info.

*Bron: Gelderlander.nl 

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.