Vrijwilligers helpen Rode Kruis met vaccineren

Vrijwilligers Rode Kruis helpen mee met vaccineren*

Een prik zetten? Die taak ligt in handen van mensen van de GGD. Het Rode Kruis biedt ondersteuning bij het vaccineren tegen Covid-19. Nu er locaties bijkomen, worden hiervoor vrijwilligers gezocht. Het liefst met een EHBO-diploma.

Hulpverleners van het Rode Kruis bieden zeven dagen per week, van ‘s ochtends tot ‘s avonds, ondersteuning op de vaccinatielocaties van de GGD. Dat gebeurt nu al op veel plaatsen in Nederland en daar komen nog steeds nieuwe plaatsen bij.

Bijvoorbeeld in Borculo, waar de GGD vanaf begin april 120 vaccinaties per dag wil toedienen. De eerste doelgroep die hier een prik krijgt, zijn de senioren. Na het zetten van de prik wachten zij een kwartier in een aparte ruimte om te controleren of er geen reactie op de inenting optreedt. EHBO’ers van het Rode Kruis zijn in die ruimte aanwezig en bieden hulp als dat nodig is.

„De meest voorkomende reactie op de vaccinatie is stress”, legt inzetcoördinator Frank de Mol van het Rode Kruis uit. „Het helpt echt als iemand je dan geruststelt met een vriendelijk woord.” Voor die vorm van ondersteuning zoekt het Rode Kruis vrijwilligers die minimaal één dienst in de week willen draaien. Iedereen met een geldig EHBO-diploma kan zich daarvoor aanmelden, zowel vrijwillig als tegen betaling.

Voor wie wil helpen, maar geen EHBO-diploma bezit, biedt het Rode Kruis een gratis opleiding aan. Die bestaat uit 14 uur online les en een praktijkdag. Meer informatie hierover is te vinden op de website van het Rode Kruis.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de online cursus ‘Vrijwilligerscoördinatie’ Iets voor jou> Hier meer info.

*Bron: Tubantia.nl en RodeKruis.nl