Vrijwilligers in actie op 4 en 5 mei*

Op 4 en 5 mei kwamen traditiegetrouw weer veel vrijwilligers in actie. Niet zoveel als andere jaren, als gevolg van de coronamaatregelen gingen veel activiteiten niet door of alleen in afgeslankte vorm.

Normaal op 4 en 5 mei zijn er meer dan 100.000 vrijwilligers in touw om alle activiteiten te organiseren en in goede banen te leiden:

  • Herdenkingen op 4 mei.
  • Bevrijdingsfestivals en andere festiviteiten op 5 mei.

Een van de festivals die geen doorgang vond is Bevrijdingspop in Haarlem. Tot op het laatste moment heeft de organisatie er alles aan gedaan om er een evenement met publiek van te maken, maar helaas is dat onmogelijk gebleken. Bernt Schneiders, voorzitter van Stichting Bevrijdingspop Haarlem vertelt: “We hebben alle opties open gehouden, ook met de gemeente Haarlem die de vergunning moest verlenen. Het was daarom ook ingewikkeld dit jaar, omdat we steeds met verschillende scenario’s bezig waren.” Volgens Schneiders hebben ze geprobeerd om er het maximale uit te halen, maar nu moesten ze wel voor dit scenario kiezen.

In andere jaren zijn er zo’n 400 vrijwilligers bij de organisatie van het evenement betrokken, maar dit jaar is dat een stuk minder, vertelt Herco Lim, al zeven jaar vrijwilliger bij de organisatie van het festival als webmaster en stafcoördinator van het thema. “Het grote gemis is fysiek, het samenzijn met de groep vrijwilligers. Normaal is nu het festival in zijn geheel opgebouwd. We missen dat we niet met elkaar bij elkaar kunnen zijn en samen kunnen beginnen. Nu is alles grotendeels online en via Teams.”

Met de extra maatregelen die de Rijksoverheid heeft genomen om het Coronavirus te bestrijden, konden de Bevrijdingsfestivals die normaal gesproken verspreid over het hele land worden gehouden, niet doorgaan. In een aantal gevallen, zoals in Haarlem, was er een online variant.

Lees hier het gehele artikel.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de online cursus ‘Vrijwilligerscoördinatie’ Iets voor jou> Hier meer info.

*Bron: NHnieuws.nl foto: ZandvoortFoto.nl via Flickr