Leny doet vrijwilligerswerk en betaalt daarom weinig huur voor een tiny house*

Bij zorginstelling Cello in Rosmalen (deel uitmakend van de gemeente Den Bosch) staan sinds kort drie kleine huisjes, zgn. ‘tiny houses’. Er wonen mensen die bij Cello vrijwilligerswerk doen. De bewoners betalen weinig huur en helpen met vrijwilligerswerk.

Het is een idee van Stijn van Kreij. Hij probeert er met zijn sociale onderneming Butterfly Effect voor te zorgen zorgzame gemeenschappen ontstaan “Dat doen we dus door huisjes te plaatsen bij verzorgings- en verpleeghuizen. Op die manier kunnen de vrijwilligers heel dicht in de buurt wonen en ontstaat er een gemeenschap van bewoners en vrijwilligers”, legt Van Kreij uit.

Iedereen kan zich voor zo’n klein huisje aanmelden, maar Van Kreij ziet dat vooral onder 50-plussers de vraag groot is. De bewoner hoeft geen achtergrond in de zorg te hebben.

Leny van der Velden (68) kijkt door de grote glazen achterpui van haar tiny house de tuin in. Daar staat hondje Lady aan de lijn, blaffend in de herfstige miezer. Lady en Leny zijn een bekende verschijning hier op het terrein van de Binckhorst in Rosmalen. Een plek midden in de bossen waar zo’n 250 mensen met een verstandelijke beperking wonen in verschillende huizen.

Leny is één van de bewoners van de drie tiny houses die de Binckhorst sinds 2018 rijk is. Het zijn vrijstaande, houten huisjes met 35 vierkante meter woonoppervlak en een maandelijkse huur van ongeveer 700 euro. In ruil voor het wonen op terrein van de zorginstelling doen de bewoners vrijwilligerswerk op de Binckhorst. Leny heeft twee buurvrouwen, die ook alleen wonen. Ze zijn allebei van middelbare leeftijd.

Leny woont op de Binckhorst en het brengt haar veel. Haar ruime tuin, de dagelijkse wandelingen met Koen, de omgang met bewoners met een verstandelijke beperking. “Dat is dus helemaal mijn ding. Lekker tutten. Heerlijk.” Ondertussen heeft hondje Lady zich geschikt in haar lot: ze is stil gaan liggen op de natte bosgrond in de tuin. Lady is niet zo’n makkelijk hondje, zegt Leny. Ze wil zich niet door iedereen laten aaien, of ja – ze wil wel, maar soms bijt ze wel eens terug. “Nou, er lopen genoeg types rond hier die óók niet geaaid willen worden en dan terugbijten. Dus ze past er eigenlijk precies bij.”

Lees hier het gehele artikel.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Cursus ‘Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen’ Iets voor jou> Hier meer info.

*Bron: Trouw 

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.