Coronacheck probleem: nijpend tekort aan vrijwilligers voor handhaving*.

Veel sportclubs voelen zich overvallen door de nieuwe coronamaatregel die bepaalt dat sporters en bezoekers voor sporten in de buitenlucht, streng gecontroleerd moeten worden op het hebben van een QR-code of negatief testresultaat voor ze het sportpark mogen betreden.

“We hebben hier een voetbalclub met ruim 1.800 leden”, zegt voorzitter Harald Eertink van Excelsior’31 in Rijssen. “Het is voor ons een maatregel die nauwelijks te handhaven is. Het is ondoenlijk om zes dagen per week, zowel overdag als ‘s avonds vrijwilligers bij de poort te zetten om te controleren.” Hij vertelt dat ook andere sportverenigingen in Rijssen en Holten die mening zijn toegedaan.

“We hebben de eerste e-mail al binnen van een clublid al binnen, die zegt dat hij zijn lidmaatschap opzegt als het controleren van de QR-code verplicht wordt. Ik zeg niet wat ik daar van vind, maar het is wel iets wat speelt.” (bron: RTVOost).

“Het probleem waar veel sportscholen, yogascholen, boksscholen, zwembaden en sportclubs sinds dinsdag mee worstelen, is principieel maar ook praktisch: hoe kom je aan genoeg vrijwilligers om de QR-codes van leden te checken? En kán je dat klusje wel van vrijwilligers vragen?” (bron: NRC).

Lees alle nieuwe maatregelen de website van de Rijksoverheid.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de cursus ‘Vrijwilligerscoördinatie’ Iets voor jou> Hier meer info.

*Bron: RTVOost en NRC.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.