Vrijwilligers betrokken houden in Coronatijd

Vrijwilligers betrokken houden in Coronatijd gaat niet vanzelf. Vaak zitten ze al een tijdje thuis en ook het contact is minder. Hoe houd je ze toch betrokken? Eerder hielden we de online meeting vrijwilligers en betrokkenheid in Coronatijd. Hieronder tref je een samenvatting aan.

Betrokkenheid, wat is dat eigenlijk?

Toch even nuttig om stil te staan bij de vraag wat betrokkenheid ook alweer is.

Betrokken houden van vrijwilligers: 4 dingen die je daaraan kunt doen.

Vooropgesteld: als het goed is deed je de afgelopen tijd ook al veel om de vrijwilligers te informeren, ze bij allerlei zaken te betrekken en ze naar hun ideeën te vragen. Dan is het – nu in Coronatijd – zaak dit niveau van betrokkenheid vast te houden. het gaat dan om de volgende 4 dingen die je kunt doen:

1. Vertellen wat je allemaal doet.

Daar ben je de afgelopen tijd als het goed is al druk mee geweest en daar ga je gewoon mee door. Dat je daar niet altijd veel op terug hoort heeft vaak niet veel te betekenen: het wordt heus wel gelezen en bekeken… én gewaardeerd!

2. Informeren, hoe gaat het met jou?

Veel vrijwilligers, met name ouderen, hebben een periode van eenzaamheid achter de rug. Dat ze geen vrijwilligerswerk konden doen heeft vaak veel impact gehad. Informeren hoe het met ze gaat en hoe ze de Coronatijd ervaren (hebben) is cruciaal.

3. Investeren in de vrijwilliger

Net als dat gold voor werknemers die thuis kwamen te zitten gold dat ook voor vrijwilligers: doordat men geen vrijwilligerswerk meer kon doen kregen ze tijd voor andere dingen. Of ontstond er tijd voor verveling. Een ideaal moment om te investeren in je vrijwilligers door het aanbieden van trainingen of workshops. Of ze te belonen met iets leuks: een waardebon voor de plaatselijke ijssalon bijvoorbeeld.

4. Mee laten denken met ideeën

Voor veel organisaties begint er een nieuw tijdperk: nu de Coronapiek afvlakt worden activiteiten weer opgestart. Dat geldt ook voor de vrijwilligersinzet, meestal gefaseerd. Ideeën hoe dat het beste kan kunnen ook prima van vrijwilligers zelf komen.

Reacties zijn welkom!

Hoe houd jij je vrijwilligers betrokken? Wij zijn ook benieuwd naar jouw ervaringen! Laat het ons weten via TwitterFacebook of mail naar info@vrijwilligersaanzet.nl.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de online basiscursus ‘Vrijwilligers Coördinatie’ Iets voor jou> Hier meer info.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.