Foto Solidair, Karina Brys

Vrijwilligers bedanken & belonen doe je zo!

Vrijwilligers bedanken & belonen kan op verschillende manieren. Dat begint bij het uitspreken van waardering voor de inzet van de vrijwilliger: ‘Hartelijk bedankt voor je inzet!’ Vaak wordt er ook een écht bedankje aan gekoppeld.

– Vrijwilligers bedanken & belonen kan op veel manieren –

Dat kan een bedankmiddag of -avond zijn. Een kerstpakket komt ook veel voor. Er zijn organisaties die hun vrijwilligers bedanken via het vergoeden van de reiskosten. En soms krijgen vrijwilligers een vrijwilligersvergoeding.

Poll uitslag:

In onze Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie hielden we een poll over de vraag: ‘vind jij dat de vrijwilligers bij jouw organisatie passend worden bedankt & beloond?’ Dit is de uitslag: 91% van de respondenten is het eens met deze stelling. 6% is het oneens en 3% heeft geen mening.

Bij woonzorgcentrum Sint Anna in Boxmeer wordt er geen onderscheid gemaakt, het attentiebeleid voor de vrijwilligers is gelijk aan dat van de medewerkers: een attentie is een blijk van waardering en een gebaar dat er meegeleefd wordt. De attentieregeling heeft betrekking op de volgende gebeurtenissen: huwelijk, geregistreerd partnerschap en/of jubilea, indiensttreding of start vrijwilligerswerk, dienst- en vrijwilligersjubilea, uitdiensttreding en overlijden. Vrijwilligers kunnen ook lid worden van de personeelsvereniging.

Het komt ook voor dat een vrijwilliger scholing krijgt, bijvoorbeeld een training om te kunnen coachen. Dat is natuurlijk vooral bedoeld om vaardigheden te ontwikkelen zodat de vrijwilliger inzetbaar is als coach. Maar het wordt ook gezien als bedankje: de training draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling.

– Vrijwilligers bijzonder bedanken: 3 voorbeelden –

Er zijn organisaties die hun vrijwilligers op een andere manier bedanken. Hieronder 3 voorbeelden:

De Zonnebloem heeft een mooi bedankfilmpje voor de vrijwilligers laten maken:

‘s Heeren Loo bedankt haar vrijwilligers in het kader van de Dag van de Vrijwilliger:

Sevagram is een zorgorganisatie met verschillende zorglocaties en een revalidatiecentrum in Zuid-Limburg. Zij hebben tijdens de Dag van de Vrijwilliger eind 2018 hun vrijwilligers via het onderstaande filmpje bedankt. Heeft jouw organisatie een originele manier om de vrijwilligers te bedanken? > Laat het ons weten!

> Lees ook: top 6 belonen van vrijwilligers.

> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.

Foto credits: Foto Solidair, Karina Brys, via Flickr.