Duizenden vrijwilligers verrast met lintje

Duizenden vrijwilligers verrast met lintje

Rond de drieduizend vrijwilligers werden op 26 april verrast met een koninklijke onderscheiding bij de jaarlijkse lintjesregen.

Van oudsher gaan verreweg de meeste lintjes naar mensen die jarenlang vrijwilligerswerk doen of hebben gedaan.

Dit jaar ontvingen 2830 mensen een koninklijke onderscheiding. Vorig jaar kregen 3026 mensen een lintje, iets meer dan de 2828 in 2021. De lintjesregen is altijd op de laatste werkdag voor Koningsdag.

De oudste ontvanger van een lintje is dit jaar de 93-jarige Harrie Saes uit Weert, die al sinds 1947 vrijwilligerswerk verricht. De oudste ontvanger van een lintje ooit komt uit Aruba. In 2021 ontving de 110-jarige Mary Benjamin een onderscheiding voor haar vrijwilligerswerk binnen de Methodist Church*.

Zoals elk jaar worden ter gelegenheid van de verjaardag van Koning Willem-Alexander veel mensen tegelijk geëerd vanwege hun grote inzet en persoonlijke verdiensten voor de maatschappij.
Om de verrassing zo lang mogelijk overeind te houden, worden betrokkenen vaak onder valse voorwendselen ergens heen gelokt, waarna de burgemeester namens de koning de decoratie kan opspelden.

De meesten Nederlanders worden lid in de Orde van Oranje-Nassau. Vanwege speciale verdiensten kunnen mensen ook ridder of officier worden. De hoogste graad in deze orde is ridder grootkruis.

In de oudere Orde van de Nederlandse Leeuw bestaan drie graden. Deze onderscheidingen zijn bedoeld voor mensen met bijzondere, meer persoonsgebonden verdiensten van zeer uitzonderlijke aard.

> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.

*Bron: NRC. foto: Hermann Otto Israel via Flickr