Met enige regelmaat (zeg 1 x per jaar) gesprekken met vrijwilligers: wat is wijsheid?

In onze Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie stelde Vrijwilligerswerk Waddinxveen de vraag: “Voor een vrijwilligersorganisatie in de gemeente waar wij actief zijn stel ik de volgende vraag. De organisatie zou graag met enige regelmaat (zeg bijvoorbeeld 1 x per jaar)gesprekken willen voeren met hun vrijwilligers. Om te polsen hoe het gaat met de vrijwilligers in de organisatie, gaat het goed, zitten ze op hun plek, hebben ze iets nodig, signaleren van problemen is de insteek.

“Heeft iemand hier positieve ervaring mee bij het introduceren van deze gesprekken? of handvaten/vragenlijst die zij hanteren bij dit soort gesprekken?”

Dit zijn de reacties:

Carla: Jazeker, ik vond dit zeer positief, al zat niet elke vrijwilliger erop te wachten. Je zou het ook eens per jaar samen koffie drinken kunnen noemen, dan is het laagdrempelig. Ik had voor mezelf een vragenlijst voor als het gesprek niet vanzelf ging. Helaas ben ik ermee moeten stoppen, omdat de vrijwilligersgroep te groot werd.

Marjan: Wij doen dit 1x per jaar als het contract verlengd moet gaan worden. Dan bellen we de vrijwilliger en vragen hoe het gaat, of we nog iets kunnen betekenen voor de vrijwilliger maar kan dan ook het andere gesprek aan en kan er ook tevens een opvolgend gesprek worden ingepland.

Louise: Trek het breder. Neem juist niet als insteek het signaleren van problemen. Een gesprekscyclus houden. Gespreksmodellen voor vrijwilligers kun je goed vinden via Google. Neem bijv. die van de gehandicaptenzorg (WIFA) model. Ik vond dit zeer positief, al zat niet elke vrijwilliger erop te wachten. Je zou het ook eens per jaar samen koffie drinken kunnen noemen, dan is het laagdrempelig.
Ik had voor mezelf een vragenlijst voor als het gesprek niet vanzelf ging. Helaas ben ik ermee moeten stoppen, omdat de vrijwilligersgroep te groot werd.

Vrijwilligerswerk Waddinxveen: Dank voor de reacties! Goed om bij de start gelijk te benoemen dat je dit doet, dan is het ook niet onverwachts als dit telefoontje/gesprek komt.

> Wil je de reacties lezen of misschien ook reageren op dit Facebook bericht? 
Ga naar het item in onze Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie.

> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.