Vrijwilligers bijeenkomst organiseren | Kenniscentrum Vrijwilligers

“Iets” organiseren voor je vrijwilligers? 5 vragen die ertoe doen.

Iets organiseren voor je vrijwilligers? 5 vragen die ertoe doen:

Bij Kenniscentrum Vrijwilligers komen regelmatig vragen binnen van organisaties die “iets” willen organiseren voor hun vrijwilligers. Iets leuks, het moet inspirerend zijn en liefst ook nuttig. En het mag niet teveel kosten. Hebben jullie hier iets voor?

Wellicht klinkt dit je bekend in de oren als je zelf iets wilt organiseren voor je vrijwilligers. Logisch dat dat iets goeds moet zijn, wat voldoet aan een aantal criteria. Hieronder hebben we 5 vragen op een rijtje gezet die ertoe doen als je iets voor je vrijwilligers wilt organiseren. 

“iets” organiseren voor je vrijwilligers? 5 vragen die ertoe doen:

1. Welk doel wil je ermee bereiken?

Bij doelen kun je denken aan: Wil je vrijwilligers vaardigheden bijbrengen? Bijvoorbeeld als het gaat om gastvrijheid? Of omgaan met agressie? Dan ligt een training of workshop voor de hand. Het kan ook zijn dat je alleen een gezellige bedankmiddag of – avond wilt organiseren. Dat gebeurt ook vaak en dient een prima doel. Een combinatie kan ook: je laat een spreker iets vertellen over een relevant onderwerp, daarna een discussie daarover en je sluit af met een borrel. Wat ook kan: in het verleden hebben wij een spelshow georganiseerd waarin het nieuwe beleid van de organisatie centraal stond. Iedereen vond het leuk om daaraan mee te doen en alle deelnemers staken er iets van op.

2. Voor wie wil je iets organiseren?

Het maakt nogal wat uit voor welke vrijwilligers je iets wilt organiseren. Is dat bijvoorbeeld voor alle 500 vrijwilligers in je organisatie? Of wil je iets organiseren voor alleen de 50 vrijwilligers van de vervoersdienst? Naast het aantal vrijwilligers gaat het ook om hun kennis en ervaring: zijn het vrijwilligers die al langer meelopen? Dan weten ze waarschijnlijk al veel, wat bij beginnende vrijwilligers vaak anders ligt.

3. Hoeveel budget heb je beschikbaar?

Vaak wordt er vanuit de organisatie budget beschikbaar gesteld om iets te organiseren voor de vrijwilligers. Maar hoeveel dat is, is heel verschillend. Vaak wordt dat uitgedrukt in een bedrag per vrijwilliger. Er zijn organisaties die 75 euro per vrijwilliger per jaar begroten, maar 10 euro per vrijwilliger per jaar komt ook voor. Gelukkig zijn steeds meer organisaties zich bewust van de enorme waarde van vrijwilligersinzet en neemt het besteedbare bedrag per vrijwilliger de laatste jaren toe.

4. Welke datum heb je in gedachten?

Wanneer je iets wilt organiseren voor je vrijwilligers, begin er dan op tijd aan. Voor een bedankmiddag die je in december wilt houden kun je het beste in september al beginnen. Voor bijvoorbeeld de maanden oktober en december krijgt Kenniscentrum Vrijwilligers al aanvragen in juli en augustus. Als de datum, de aard en de inhoud van de activiteit (workshop, training, bedankmiddag) op hoofdlijnen vastliggen, kan het op tijd worden aangekondigd zodat geïnteresseerden zich kunnen inschrijven. De details van de activiteit kunnen dan later ingevuld worden.

5. Wat wil je er zelf aan doen?

Ook niet onbelangrijk: wat wil je er zelf aan doen? Jij en je collega’s. Vaak werkt een vrijwilligerscoördinator niet fulltime, maar een beperkt aantal uren per week. Die uren zitten meestal al vol gepland met allerlei activiteiten. Om dan ook nog iets te organiseren voor je vrijwilligers wordt vaak teveel van het goede. Kijk of je dan als team iets kunt organiseren en verdeel de taken: in de voorbereiding en op de dag zelf. Zo voorkom je dat je alles zelf moet doen. Heeft iemand in je organisatie veel kennis rond een bepaald onderwerp, dan kun je die vragen als spreker. Je kunt ook aan ons vragen wat de mogelijkheden zijn, in dat geval heb je er zelf weinig werk aan en weet je dat het goed geregeld is.

Wil je iets organiseren voor je vrijwilligers? Kenniscentrum Vrijwilligers kan je daarbij helpen! >> Lees verder.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.