Zijn alle actieve mantelzorgers, geregistreerde vrijwilligers bij jullie?

In onze Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie stelde Annet de vraag: Zijn alle actieve mantelzorgers, geregistreerde vrijwilligers bij jullie? Welke voorwaarden hanteren jullie? Antwoorden uit de praktijk:

Dianne: Bij ons staan ze echt geregistreerd als mantelzorger. Mochten ze daarnaast vrijwilligers taken verrichten dan staan ze ook ingeschreven als vrijwilliger (met contract).

Jeanet: Mantelzorgers zijn géén vrijwilligers! Mantelzorg overkomt je, vrijwilligers werk kies je zelf voor.

Anita: absoluut! Maar als de mantelzorger voor andere cliënten ook wat betekent en doet krijgt die bij ons een vrijwilligers contract. Dan heb ik niet over een kopje koffie geven, maar over grotere dingen.

Jeanet: oké dan is hij /zij dus mantelzorger en vrijwilliger. Twee aparte rollen.

Anita: zeker maar de scheidslijn is soms vaag.

Ilse: je kunt er ook voor kiezen om voor iemand mantelzorger te worden.

Hennie: Als een mantelzorg iets doet voor andere bewoners of cliënten (uiteraard in overleg) dan zal hij of zij een vrijwilligers overeenkomst krijgen en is de persoon in deze juridisch gedekt.

Anita: zo is dat bij ons ook!

Karin: Mantelzorgers staan ingeschreven bij het mantelzorgsteunpunt. Vrijwilligers hebben een overeenkomst met alles erbij (rechten, plichten en verzekerd via de gemeente).

Marianne: Sommigen zijn ingeschreven als vrijwilliger. We bespreken dan wel dat vrijwilliger een andere rol is dan mantelzorger.

Sacha: Nee mantelzorgers zijn geen vrijwilliger. Beide hebben een andere rol.

Ilse: Mantelzorgers zijn geen vrijwilliger tenzij ze naast hun mantelzorger zijn zich apart als vrijwilliger inzetten. 2 verschillende disciplines nl.

Welzijn Hattem: Hier worden ze echt als mantelzorgers geregistreerd, niet als vrijwilligers. Mensen worden ingeschreven als mantelzorger wanneer ze binnenkomen met een hulpvraag of wanneer ze het mantelzorgcompliment bij de gemeente aanvragen. Bij die aanvraag geven ze toestemming aan de gemeente om hun gegevens met ons te delen. Wij gebruiken die gegevens dan weer om een algemeen beeld te krijgen van mantelzorgers in onze gemeente en om hen 2x per jaar een nieuwsbrief toe te sturen.

> Wil je de reacties lezen of misschien ook reageren op dit Facebook bericht? 
Ga naar het item in onze Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie.

> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.