Reacties op de vraag: ‘Herkenbaar? vrijwilliger wordt vaste kracht’
In onze Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie stelde Huub de vraag: ‘Herkenbaar? vrijwilliger wordt vaste kracht’ Antwoorden uit de praktijk:
De hele vraag luidde als volgt: ‘Herkenbaar? vrijwilliger wordt vaste kracht’
Hieronder de reacties:
Marja: Bij ons komt dat ook voor. Tot nu toe niet naar een leidinggevende baan, maar wel op de werkvloer. Hoe mooi is het dat je op die manier iemand weer aan een betaalde baan kan helpen.
Lydia: Ik ben begonnen als vrijwilligster in een verzorgingshuis, na een jaar aangenomen als activiteitenbegeleider. Het verzorgingshuis is inmiddels een verpleeghuis waar ik nog steeds werk, maar dan als welzijnsbegeleider.
Ivana: Bij de Bieb in Almere is het ook al meerdere keren voorgekomen dat een vrijwilliger is aangenomen, als leesconsulent en trainer o.a.
Susan: Bij ons poppodium komt dit zeker voor! Vrijwilligerswerk kan een mooie opstap zijn naar een betaalde functie binnen een organisatie.
Jolanda B: Ook binnen Archipel zie je dit met regelmaat. Vrijwilligers komen vanuit compleet andere sectoren binnen en worden blij van de mensen de sfeer. Sommige vrijwilligers starten met een interne opleiding, andere stromen door. Binnen Archipel is het zo dat bij sollicitaties vrijwilligers als een interne kandidaat wordt gezien. We juichen dit ook toe. Vrijwillige Inzet is een mooie manier om een werkplek te leren kennen
Chantal: In ons team (6 mensen) zitten 4 mensen die begonnen zijn als vrijwilliger.
Gery: Bij ons ook, vaak heel jammer, maar ik zie het dan ook als compliment dat we vrijwilligers kunnen laten doorstromen naar betaald werk. Dat ze zich dus welkom voelen in de organisatie
Monique: Gelukkig is die mogelijkheid er ook bij ons. We gunnen dat onze vrijwilligers die op zoek zijn naar een betaalde baan.
Louise: Bij bibliotheken gebeurt dit vaker. Van vrijwilliger naar betaalde kracht.
Zo ben ik ook begonnen toen ik omschoolde naar de bibliotheekwereld.
Esmeralda: Ik ben ook begonnen als vrijwilliger en doorgestroomd naar betaalde kracht. Als organisatie ga je toch eerst kijken in jouw eigen netwerk. En wanneer daar een geschikt persoon tussen zit, waarom zou je dan verder kijken?
Mariska: Bij mijn vorige baan was er een vrijwilliger als assistent voor een project die later is aangenomen als (betaald) receptioniste en daar nu (6 jaar later) nog steeds werkt. Ook bij mijn huidige werk gebeurd het af en toe dat een vrijwilliger doorgroeid naar woonassistent of woonbegeleider.
Sytske: Ik was ook lang een vrijwillige vrijwilligerscoordinator en na 3 jaar werd ik een betaalde coördinator bij mijn vorige werkgever. Binnen deze organisatie zijn meer vrijwilligers doorgegroeid naar betaalde kracht. Heel gezond ook denk ik. Als je goede mensen hebt en er is budget dat is het toch juist goed om ze er ook voor te betalen? Denk alleen dat het duidelijk moet zijn voor iedereen waarom betaalde krachten betaald krijgen en vrijwilligers niet.
Ilona: Moet kunnen, maar eerst wel intern uitzetten, dat mag dan ook onder de vrijwilligers. Jij had die kans ook mogen krijgen.
> Wil je de reacties lezen of misschien ook reageren op dit Facebook bericht?
Ga naar het item in onze Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie.
> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.