Tekort vrijwilligers betekent stop vereniging

Tekort aan vrijwilligers betekent stoppen vereniging

Het voortbestaan van verenigingen wordt steeds vaker bedreigd door een tekort aan vrijwilligers.

Verenigingen draaien vooral op vrijwilligers en er is al jaren tekort aan deze krachten. De vraag naar ondersteuning is groot, het aanbod is echter klein. Waar dit tekort vandaan komt? Door de stijging van de pensioenleeftijd blijft men langer werken, daardoor begint men pas later aan vrijwilligerswerk of helemaal niet meer. Sommigen hebben ook een hele leuke hobby, waar zij dan hun tijd aan gaan besteden, of men wil nu eindelijk eens gewoon thuis zijn. Daar komt bij, dat vele ouders de vereniging waar hun kind lid van is, zien als opvang. Dan kunnen zij hun eigen ding doen. Regelmatig is het zo, dat de kinderen worden afgezet bij de voetbalvereniging en later weer worden afgehaald. Helaas hebben deze ouders niet door, dat diezelfde verenigingen door te weinig steun of hulp soms gedwongen worden te stoppen met hun bezigheden. En dat zou toch erg jammer zijn.

Als voorbeeld Kracht & Vlugheid uit Eerbeek . Deze Gymnastiekvereniging bestaat al sinds 1926 en bestaat uit ongeveer 300 leden. Zij zoeken nog een voorzitter, penningmeester en secretaris. Als dit niet lukt voor 1 februari 2019 zal de vereniging jammer genoeg ter ziele gaan. Helaas geldt dit beeld voor steeds meer verenigingen in Nederland. Het werven én behouden van vrijwilligers wordt steeds belangrijker.

>> Lees ook: 20 tips voor het werven van vrijwilligers.

>> Bron artikel.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.