Grote toename in VOG aanvragen

Werkgevers, instellingen en scholen vragen massaal om een verklaring omtrent het gedrag (vog) van nieuw personeel en vrijwilligers. Vorig jaar werden maar liefst 1,2 miljoen VOG’s aangevraagd, flink meer dan het jaar ervoor (ruim 1 miljoen).

Vanwege de forse stijging moest screeningsdienst Justis zelfs extra personeel inschakelen, zegt het ministerie van Justitie.

De vog blijkt een steeds populairder middel om bijvoorbeeld ontuchtplegers en fraudeurs buiten de deur te houden. Aanvragers ontvangen alleen een vog als ze in het (recente) verleden geen (relevante) strafbare feiten gepleegd hebben. Zo krijgen penningmeesters van een voetbalclub geen papiertje als ze zijn veroordeeld voor boekhoudfraude, en kunnen medewerkers van een kinderdagverblijf een bewijs vergeten als ze een zedenverleden hebben. Het aantal VOG-afwijzingen schommelt al jaren grofweg tussen de 2500 en 3500. Klik hier voor het gehele artikel.

Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Cursus ‘Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen’ Iets voor jou> Hier meer info.

Bron artikel: de Limburger

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.