Redenen waarom millennials met vrijwilligerswerk stoppen

Timo Vugts onderzocht voor zijn studie aan de Rotterdam School of Management  de redenen waarom millennials met vrijwilligerswerk stoppen. Millennials worden zo genoemd als het mensen betreft die zijn geboren tussen 1980 en 2000. Naast het geven van inzicht in de beweegredenen waarom Millennials stoppen doet Timo Vugts aanbevelingen om millennials langer te kunnen binden. 

‘Millennials hebben bepaalde specifieke dominante redenen om te stoppen met vrijwilligerswerk gebaseerd op de levensfase waarin zij zitten, wat ook gerelateerd is aan hun initiële motivatie om het vrijwilligerswerk te doen. Vrijwilligersorganisaties moeten hier dus op inspelen en de juiste mogelijkheden aanbieden aan millennials, gebaseerd op hun levensfase en motivatie en daarnaast ook de juiste managementstijl hanteren om ze te behouden’, aldus Timo Vugts.

De belangrijkste aanbevelingen die Timo Vugts doet:
‘Als het gaat om het aantrekken van vrijwilligers zou ik zeggen: bied opdrachten die aansluiten bij hun motivatie. Gedurende hun jeugd doen millennials grotendeels vrijwilligerswerk gemotiveerd door hun waarden. Tijdens hun studententijd doet een groot deel van de millennials vrijwilligerswerk gemotiveerd door de mogelijkheid om te leren en omdat het goed is voor de carrière. Zorg dus dat er continue leermogelijkheden zijn om deze groep aan te trekken en te behouden. En wanneer werkend, is de dominante motivatie van millennials om vrijwilligerswerk te doen gebaseerd op hun waarden en vrijwilligerswerk moet hierop aansluiten.
Kijken we naar het behouden van millennials als vrijwilligers voor de organisatie, dan raad ik aan de vrijwilligers te categoriseren, op basis van hun motivatie om vrijwilligerswerk te doen. Vervolgenshanteer je specifieke managementstrategieën om de vrijwilligers tevreden te houden en daarmee te behouden voor de organisatie. Tot slot: geef millennials vrijheid en verantwoordelijkheid met betrekking tot hun opdracht en de mogelijkheid om impact te maken.’

> *Lees hier het gehele artikel.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Cursus ‘Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen’ Iets voor jou> Hier meer info.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.