Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet | vrijwilligerswerk

Creatief bedacht: Een frisse blik op vrijwilligers

Heel regelmatig werd ons gevraagd om een blik vrijwilligers open te trekken. Dat hebben we niet gedaan! We hadden dat blik vrijwilligers ook niet, eerlijk gezegd…

Wij zijn Eindhoven Doet, de vrijwilligerscentrale van Eindhoven. En we zijn er om vrijwilligersorganisaties te adviseren en ondersteunen. (bron artikel: zie * voetnoot).

De Brainport manier
Een frisse blik dus. Maar dan wel eerst op onze eigen dienstverlening. Want boden wij wel wat onze klanten zochten? Onze bijeenkomsten en thema-avonden liepen bepaald geen storm terwijl we wisten dat de behoefte aan vrijwilligers heel groot is…

En wij als Eindhoven Doet vroegen ons af: waarin kunnen wij deze organisaties nou echt ondersteunen? Hoe zijn wij van toegevoegde waarde?

We bedachten een manier om dat te onderzoeken: werken in proeftuinen. Een soort try-outs waarbij de deelnemende organisaties de kracht aanwenden van samenwerking. Want we zijn gevestigd in de Brainportregio, waar bedrijven onderling veel samenwerken en kennis delen. Daar horen de vrijwilligersorganisaties toch ook bij?

Als er zoveel kennis en ervaring binnen handbereik is, moet je sparren en ideeën uitwisselen. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen! Elke organisatie in de proeftuin werkt daarom aan zijn eigen vraagstuk.

Een frisse blik op vrijwilligers
De proeftuinen gingen in juni vorig jaar van start onder de titel “Een frisse blik op vrijwilligers”, gericht op het vinden van dat blik vol vrijwilligers. Of in elk geval, voldoende vrijwilligers om aan de slag te kunnen gaan.

Voor de aftrap van dit proces nodigden we organisaties uit, met een fris blik. Letterlijk! We stuurden ze een blik met een aantal ingrediënten voor het vinden van nieuwe vrijwilligers.

Zoute rijen (je kent ze wel, die salmiaksnoepjes van mensfiguurtjes aan elkaar) als symbool voor variatie, een touwtje (om de blikken met elkaar te verbinden, de bliktelefoon) als symbool voor communicatie en een afvalzakje om de frustratie in te stoppen. Want ook frustratie kom je tegen in de zoektocht naar vrijwilligers, het helpt je alleen niet.

Dit blik maakte iedereen zo nieuwsgierig dat we met een overvolle zaal begonnen aan ons avontuur. Waar een frisse blik al niet toe leidt.

Elkaar inspireren
Eens in de ongeveer zes weken komen we samen om de stand van zaken te bespreken, elkaar te inspireren en te voorzien van nieuwe ideeën en energie. Dan bruist en borrelt het weer! Iedereen verlaat de tent bijgetankt om weer aan de slag te gaan met hun eigen plannen.

Ook organiseren we drie keer per jaar een grote bijeenkomst, een inspiratieavond met inspirerende sprekers uit het hele land om voor een extra boost in het proces te zorgen! Bommetjevol. Nu wel.

Wat geeft een frisse blik je veel! Voor ons en voor de organisaties voor wie we werken. Even naar binnen kijken en dan de blik naar buiten. Ik kan het iedereen aanraden. Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Een bekende uitspraak; zó waar, zeker in ons werk met vrijwilligers en voor mensen.

Gevonden! Energie!
De deelnemers ervaren de proeftuinen als een cadeautje. Even nieuwe energie en uit de waan van de dag aan de slag met het vrijwilligerswerk in hun organisatie. Voor mij als begeleider is het ook te gek om te zien hoe de deelnemers elkaar inspireren en hoe ik ze verder mag helpen in hun creatieve proces en het vinden van nieuwe oplossingen voor oude problemen. Ook ik ga er enthousiast en energiek vandaan, vol met nieuwe ideetjes!

Het grappige is: onze diensten zijn niet wezenlijk veranderd, toch lopen onze trainingen vol en is onze vacaturebank beter gevuld. De lijntjes met organisaties zijn korter en we zijn een betrouwbare partner voor hen. Zo werkt dat dus!

Met de proeftuinen wilden we een oplossing vinden voor de organisaties in de stad, maar het blijkt dat we er ook ons eigen probleem mee oplosten.

Een frisse blik op vrijwilligers – YouTube
Benieuwd hoe organisaties het samenwerken in de proeftuinen ervaren? Ze vertellen het je graag: bekijk hier het filmpje op YouTube!

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Cursus ‘Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen’ Iets voor jou> Hier meer info.

*Bron: via NOV.nl. Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.