Valse VOG's in omloop en hoe te controleren? | Kenniscentrum Vrijwilligers

Valse VOG’s in omloop en hoe te controleren?

Valse VOG’s in omloop

Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG’s), die onder voorwaarden gratis aan te vragen zijn, blijken soms vals. Een VOG is een verklaring van goed gedrag, waardoor een werkgever weet dat iemand geen strafbare feiten heeft gepleegd. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vraagt alle betrokkenen daarom om te controleren of er vervalste verklaringen in personeelsdossiers zitten. Dat kan ook het geval zijn bij vrijwilligers, waarvoor ook regelmatig VOG’s aangevraagd worden, al is dat meestal niet verplicht.

De waarschuwing van de inspectie volgt op de ontdekking van negen valse VOG’s door een detacheringsbureau in de zorg. De verklaringen waren aangevraagd voor het werken in de jeugdzorg.

Het detacheringsbureau heeft aangifte gedaan bij de politie en de medewerkers zijn op non-actief gesteld. Ook Justis, de dienst die namens de inspectie mensen screent en VOG’s afgeeft, gaat aangifte doen. Inspecteurs zullen de komende tijd tijdens steekproeven extra controleren op originele VOG’s in de personeelsdossiers.

Hoe te controleren?

De echtheid van een VOG is alleen te controleren bij het papieren exemplaar. Dat heeft een aantal echtheidskenmerken, zoals een watermerk en een hologram. Ook verandert onder een UV-lamp het blauwe nummer in de rechter bovenhoek van kleur.

Vorig jaar kreeg screeninginstantie Justis ruim 1,2 miljoen aanvragen voor een VOG binnen. Daarvan werden er ruim 3000 geweigerd.

> Lees hier het gehele artikel*.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Cursus ‘Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen’ Iets voor jou> Hier meer info.

*Bron: NOS.nl. Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.