Uitspraak rechter: Weggestuurde vrijwilligsters mogen niet terugkomen

Uitspraak rechter: Weggestuurde vrijwilligsters mogen niet terugkomen*.

Twee ex-vrijwilligsters mogen niet terugkeren op hun plek in het Toon Hermanshuis. De twee stapten naar de rechter om hun vrijwilligerswerk in het Gelderse Valleiziekenhuis waartoe het huis behoort terug te eisen. Maar de rechter oordeelde dat de stichting het recht had de overeenkomst met de twee vrouwen te beëindigen.

Jarenlang werkten Nelleke Middendorp (63) en Atie van der Meent (62) eens per twee weken op de oncologieafdeling van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Net als de zestig andere vrijwilligers van het Edese Toon Hermans Huis, een inloophuis voor mensen die met kanker te maken hebben. Ze ontvingen patiënten op de oncologieafdeling van het ziekenhuis, schonken de koffie in en hielpen met het papierwerk. Tot ze op 9 mei 2018 plotseling te horen kregen dat ze niet meer hoefden te komen.

De stichting heeft volgens de rechtbank zorgvuldig gehandeld bij het opzeggen van de overeenkomsten. De stichting stuurde het tweetal weg, omdat zij zich niet aan het nieuwe beleid hielden. Hierdoor was er sprake van een verstoorde relatie met de coördinatoren en andere vrijwilligers.

Volgens de rechtbank heeft de stichting de vrijwilligsters meerdere keren duidelijk gemaakt dat zij – ondanks hun bezwaren daartegen – volgens het nieuwe beleid moesten werken. Dat hebben de vrijwilligsters niet gedaan. Daarom heeft de stichting de vrijwilligersovereenkomsten met Middendorp en Van der Meent per direct kunnen beëindigen.

Lees via deze link het gehele artikel.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Cursus ‘Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen’ Iets voor jou> Hier meer info.

*Bron: Gelderlander.nl

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.