100 mini-huisjes voor vrijwilligers bij zorginstellingen*

Bij zorginstelling Cello in Rosmalen (deel uitmakend van de gemeente Den Bosch) staan sinds kort drie kleine huisjes, zgn. ‘tiny houses’. Er wonen mensen die bij Cello vrijwilligerswerk doen. De provincie Noord-Brabant stelt 2 miljoen euro beschikbaar stelt voor nóg eens 100 van deze huisjes.

Het is een idee van Stijn van Kreij. Hij probeert er met zijn sociale onderneming Butterfly Effect voor te zorgen zorgzame gemeenschappen ontstaan “Dat doen we dus door huisjes te plaatsen bij verzorgings- en verpleeghuizen. Op die manier kunnen de vrijwilligers heel dicht in de buurt wonen en ontstaat er een gemeenschap van bewoners en vrijwilligers”, legt Van Kreij uit.

Iedereen kan zich voor zo’n klein huisje aanmelden, maar Van Kreij ziet dat vooral onder 50-plussers de vraag groot is. De bewoner hoeft geen achtergrond in de zorg te hebben.

De provincie heeft zijn idee nu omarmd. Er komt geld voor 100 huisjes in heel Brabant. De plannen van Butterfly Effect leveren ook een bescheiden bijdrage aan het oplossen van de woningkrapte in Brabant, zegt Noord-Brabant gedeputeerde Ronnes. Hij verwacht dat het in de komende jaren niet bij die honderd huisjes blijft, maar dat het er veel meer kunnen worden.

Van Kreij hoopt dat het idee uiteindelijk in heel Nederland wordt omarmd. “Het belangrijkste wat je mensen met een zorgvraag kunt bieden is een leuk leven met mooie momenten. Dan gaat het niet zozeer om de echte zorg, maar vooral om een bakje koffie drinken of een wandeling maken met iemand. Dat maakt het verschil.”

Lees hier het gehele artikel.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Cursus ‘Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen’ Iets voor jou> Hier meer info.

*Bron: OmroepBrabant 

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.