Ruim 10.000 vrijwilligers deden mee aan Nationale Bijentelling*

Dit jaar deden ruim 10.000 vrijwilligers mee aan de Nationale Bijentelling van 2021. In totaal telden zij – ondanks het koude voorjaar – ruim 190.000 bijen en zweefvliegen.

Net als de afgelopen drie jaar staat de honingbij op nummer 1 als meest getelde bijensoort, met meer dan 45.000 getelde individuen. De Nationale bijentelling vond dit jaar plaats op 17 en 18 april.

Het opnieuw hoge aantal vrijwilligers dat meedoet aan de telling is goed nieuws voor de wilde bij. Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur bij Naturalis, legt uit waarom: “Iedereen wordt zich steeds bewuster van het belang van de wilde bijen en wil zich daar ook voor inzetten. De jaarlijkse tuintellingen dragen bij aan het onderzoek naar de wilde bijen in Nederland. Het geeft ons nieuw inzicht in bijvoorbeeld de verschillen tussen regio’s, of de stedelijke omgeving en het platteland. Hij geeft aan dat zo’n 5 jaar achter elkaar moet worden geteld, om trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en invloeden zoals weer uit te kunnen sluiten.

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen.

Lees hier het gehele artikel.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de online cursus ‘Vrijwilligerscoördinatie’ Iets voor jou> Hier meer info.

*Bron: nationalebijentelling.nl