11 tips voor contact met je vrijwilligers in Coronatijd
– Helaas weer actueel – Tijdens Coronatijd kan het een hele uitdaging zijn om goed contact te houden met je vrijwilligers. Om de eenvoudige reden dat je ze waarschijnlijk al een hele tijd niet hebt gezien. En de vraag is – met de Corona maatregelen die voorlopig nog van kracht zijn – of daar snel verandering in komt. Daarom in dit artikel 11 tips om contact te houden met je vrijwilligers in Coronatijd.
Contact met vrijwilligers, online én offline
Waar veel vrijwilligers-coördinatoren mee te maken hebben, is dat een relatief groot deel van de vrijwilligers geen internet en email heeft. Een kwart van de vrijwilligers zonder internet en email is een veel gehoord aandeel, maar het percentage loopt soms op tot wel 40%. Daarom maken we in dit artikel onderscheid in online én offline contact mogelijkheden.
Online contact mogelijkheden:
1. Nieuwsbrief en website
Verscherping of versoepeling van Coronamaatregelen is een goede aanleiding om de vrijwilligers daarover een nieuwsbrief te sturen. Uiteraard ook ander nieuws. De bondige variant zet je in de nieuwsbrief, de uitgebreide variant op de website.
2. Social media
Veel vrijwilligers-coördinatoren geven aan dat aandacht voor social media onder vrijwilligers toeneemt in deze Coronatijd. Vooral Facebook werkt goed.
3. WhatsApp groep
Een WhatsApp groep van vrijwilligers werkt het beste als die niet te groot is, bijvoorbeeld van een locatie of een bepaalde activiteit.
4. Digitale verrassings / opvrolijkkaart
Maak een leuk opvrolijkkaartje en stuur dit naar al je vrijwilligers. Misschien heb je een vrijwilliger in je midden die handig is met Photoshop.
5. Online meeting
Via Zoom of Microsoft teams kun je een online meeting met je vrijwilligers organiseren. Voor kleinere groepen kan WhatsApp videobellen voor maximaal acht personen uitkomst bieden.
Offline contact mogelijkheden
Met offline contactmogelijkheden bedoelen we simpel gezegd de contactmogelijkheden buiten het gebruik van internet en email. Ook op dat gebied zijn er genoeg mogelijkheden:
6. Opbellen 1 op 1
Jazeker het kan nog! Gewoon iemand opbellen en vragen ‘hoe is het met jou?’ Bij honderden vrijwilligers wordt dit natuurlijk lastig, maar daarvoor zijn gelukkig andere mogelijkheden:
7. Telefooncirkel
Dit wordt veel toegepast als de groep van vrijwilligers groot is. Er wordt dan een telefooncirkel aangelegd en de vrijwilligers bellen elkaar.
8. Langsgaan bij iemand
Bij iemand op bezoek gaan kan ook met inachtneming van de 1,5 meter maatregel: aan de voordeur of achter glas.
9. Medewerker als maatje
Het is niet altijd makkelijk om iedereen voldoende aandacht te geven. Er zijn organisaties die daarom een medewerker koppelen aan een vrijwilliger en op die manier contact houden.
10. Telefonisch spreekuur
Op een vaste dag en tijd in de week een telefonisch spreekuur houden wordt door veel vrijwilligers gewaardeerd.
11. Nieuwsbrief / opvrolijkkaart via ‘gewone’ post
Natuurlijk kun je ook nog steeds een ‘ouderwetse’ kaart sturen via de post. Sterker nog, omdat de meeste mensen nauwelijks nog post krijgen laat staan ansichtkaarten, wordt juist zo’n kaart heel erg gewaardeerd.
We hebben hierboven 11 manieren opgesomd om contact te houden met je vrijwilligers. Ken jij andere manieren? Laat het ons weten!
>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Cursus ‘Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen’ Iets voor jou: > Hier meer info.
Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.