CBS: in 2022 deden vier op de tien mensen in Nederland vrijwilligerswerk*.

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat in 2022 vier op de tien mensen in Nederland aan vrijwilligerswerk (41,2%) deden. Ouderen (65-75 jaar) deden het meeste (48,4%) vrijwilligerswerk. Jong volwassenen (25-35 jaar) het minste: (34,2%).

Tussen 2008 en 2020 is een duidelijk piek in het vrijwilligerswerk te zien met 2012 als absoluut hoogtepunt, 50,2%. Sinds 2016 is een dalende tendens ingezet met 2022 als nieuw dieptepunt, slechts 41,2% van de mensen van 15 jaar en ouder verricht vrijwilligerswerk.

Naar verwachting zal de deelname aan vrijwilligerswerk in de komende jaren verder dalen. Hoever is de vraag. Voor de dalende tendens is een verklaring te vinden in de bevolkingsopbouw van Nederland. Jan de Rond: “Er ligt een historische tijdbom op de loer voor het vrijwilligerswerk die zich al decennia verschuilt in de bevolkingsopbouw van ons land. We vergrijzen flink en snel. In 2020 werden de eerste mensen uit de babyboomgeneratie 75 jaar. Doorgaans een leeftijd waarop je wereld langzaam maar zeker kleiner wordt. Mijn verwachting is dat het aantal vrijwilligers verder zal krimpen. Hier is weinig aan te doen omdat het vastligt in onze bevolkingsopbouw. Maar, ambitieus als we zijn, kunnen we wel iets ondernemen. Groei kun je stimuleren, krimp moet je begeleiden. Laten we snel uitzoeken hoe ons vrijwilligerscorps in elkaar zit. Dan kunnen we uitvlooien wanneer en waar de krimp gaat optreden en hoe we dat kunnen begeleiden en opvangen.”

> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.

* Bron: Twitter account Jan de Rond en Lokalegoededoelengids.nl