vrijwilligers en verandering

Binnenkort 34.000 nieuwe plekken voor maatschappelijke diensttijd jongeren*

Binnenkort starten er 70 nieuwe Maatschappelijke Diensttijd (MTD) projecten, ook in gebieden waar nog geen of weinig plekken waren. Met de nieuwe projecten komen zo’n 34.000 plekken voor jongeren bij.

Tijdens MDT ontdekken jongeren hun talenten, terwijl ze zich vrijwillig inzetten voor anderen en de samenleving. Ze ontmoeten mensen buiten hun eigen leefwereld, ontwikkelen nieuwe vaardigheden en bouwen aan hun toekomst. Dat kan nu ook op school en via een intensieve variant.

Meer jongeren kunnen binnenkort ook via school een MDT-traject doorlopen. Deze trajecten richten zich bijvoorbeeld op loopbaanoriëntatie en geven praktijk georiënteerde invulling aan burgerschapsonderwijs. Voor jongeren die even weten niet welke volgende stap ze in het leven willen zetten, is er nu ook een intensief MDT-programma. Deze MDT-trajecten worden via gemeenten aan jongeren aangeboden om hen op een positieve manier te ondersteunen in het maken van een passende keuze.

MDT projecten worden samen met jongeren bedacht en uitgevoerd. Het jongerenpanel heeft een belangrijke stem in de keuze van projecten.

Voorbeelden van MDT projecten: zo kunnen jongeren bijvoorbeeld samen koken en eten met eenzame ouderen, als ambassadeur voor 8 betaald voetbalclubs activiteiten organiseren in de wijk, een opruimactie organiseren met kinderen, en statushouders helpen om de Nederlandse taal en cultuur te leren.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de cursus ‘Vrijwilligerscoördinatie’ Iets voor jou> Hier meer info.

*Bron: ZonMW en NOV.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.