Vrijwilligers laten groeien? Zo borg je dit in je organisatie.

Hoe schep je een klimaat voor vrijwilligers om te groeien? Hoe borg je dit in je organisatie? In dit artikel een voorbeeld uit de praktijk.

Vrijwilligers die de kans krijgen om te groeien is het mooiste wat er is. Maar hoe bereik je dat? Want met de waan van de dag en de drukte om alles goed en op tijd georganiseerd te krijgen lukt het vaak niet om dit ook nog erbij te doen. Of toch wel? Hieronder vertelt Ingrid van Humanitas Rivierenland hoe zij aandacht geven aan de ontwikkeling van vrijwilligers in hun organisatie:

  • Bij Humanitas Rivierenland trainen we alle nieuwe vrijwilligers: in 4 dagdelen nemen we vrijwilligers mee in het kennismaken met de organisatie, onze projecten en elkaar.
  • We gaan met elkaar in gesprek over communicatie, grenzen, netwerk, de meldcode zijn onder andere onderwerpen die op het programma staan.
  • Daarnaast bieden we ongeveer 1x per 6 weken een themabijeenkomst en intervisie aan. We proberen tijdens deze bijeenkomsten gebruik te maken van de expertise die er onder de vrijwilligers is. Zo gaat een van de vrijwilligers deelnemen aan de voorbereiding van de volgende bijeenkomst over nieuwkomers. Een andere vrijwilliger neemt het voortouw in een inspiratie bijeenkomst over interactief voorlezen voor het voorleesproject.
  • Andere vrijwilligers die meer uitdaging wilden zijn mee gaan draaien in het auti-café en de inloopmomenten voor ouder en kind.
  • Ontwikkeling van de vrijwilliger is een van de onderwerpen die ter sprake komen in het jaargesprek met elke vrijwilliger.
  • Er wordt weleens gevraagd om verdieping/verbreding. Vaak kan een van de trainingen van de Humanitas academie daarin voorzien.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de online cursus Vrijwilligers Coördinatie Iets voor jou> Hier meer info.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.

*Bron: Humanitas Rivierenland