Vrijwilligers kunnen in de knel komen door vrijwilligersvergoeding

Vrijwilligers kunnen in de knel komen door vrijwilligersvergoeding*.

De regels voor de vergoeding die je kunt krijgen voor vrijwilligerswerk zijn onduidelijk en oneerlijk, zegt de Landelijke Cliëntenraad (LCR). Wie leeft van een uitkering, of toeslagen hard nodig heeft om rond te komen, kan hierdoor in de problemen komen. Terwijl het vrijwilligerswerk juist zo belangrijk is.

De Landelijke Cliëntenraad LCR berekende samen met budgetvoorlichter Nibud welk effect de belastingregels hebben op de vergoeding van vrijwilligers.

Die effecten zijn fors. Bij een kleine overschrijding wordt er al gekort op een uitkering en dat scheelt al snel een flink bedrag voor wie het niet zo breed heeft. Ook voor andere lage inkomens zijn er gevolgen als ze een te hoge vergoeding krijgen omdat ze dan extra belasting moeten betalen en lagere toeslagen krijgen.

Zo’n 2 procent van de vele vrijwilligers in Nederland krijgt een vergoeding voor hun werk. Die vergoeding is vrijgesteld van belasting tot een maximum van 180 euro per maand of 1.800 per jaar (situatie 2022). In 2023 is deze grens omhoog gegaan naar 1.900 euro.

Komt iemand boven het plafond, dan moet er inkomstenbelasting worden betaald over de totale vrijwilligersvergoeding. Iemand die een bijstandsuitkering heeft en 1 euro per jaar te veel vrijwilligersvergoeding ontvangt, moet vervolgens een jaar lang 150 euro per maand van de uitkering terugbetalen, blijkt uit de berekeningen van LCR en Nibud.

De LCR noemt de regels oneerlijk en onduidelijk, vooral omdat de Belastingdienst onkostenvergoedingen, zoals een reiskostenvergoeding, bij de vrijwilligersbijdrage optelt en aanmerkt als inkomen. Daarom gaan veel vrijwilligers al snel over de vrijstelling heen. Lees hier het hele artikel.

* Bron: RTL Nieuws.

> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.