Geen tijd voor vrijwilligerswerk? ‘Een glimlach maakt al verschil’*

Vrijwilligers Hardy, Belinda en Sabine vertellen aan RTL Nieuws* over hun ervaringen als vrijwilliger. “Goeddoen gaat niet vervelen. Ook al is het maar een paar uurtjes per week.”

Of het tijd kost om mensen te helpen? Voor Belinda Inhulsen (61) nauwelijks. Het is een gewoonte. Belinda helpt mensen als ze ziet dat ze moeite hebben om in of uit een bus te stappen, of als ze ergens niet bij kunnen in de supermarkt. Ze geeft geregeld complimenten, ook aan mensen die ze niet kent. “Laatst zat er een oudere dame in de bus, in hele mooie kleren en mooi gekapt. Toen ik de bus uitstapte, zei ik: ‘Wat ziet u er mooi uit!’ Ze bloeide op. Daar werd ik dan weer blij van.”

Belinda is niet de enige die blij wordt van goede dingen doen, zegt Paul Smeets. Hij is professor in de filantropie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). “Mensen onderschatten de kracht van kleine goede daden. Wereldwijde onderzoeken laten zien dat je door iets goeds te doen, niet alleen de ander gelukkig maakt, maar ook jezelf. Dat effect is er al als je de deur voor iemand openhoudt of iemand vriendelijk aankijkt.”

Een praatje, of een wandeling. Dat is wat Hardy van der Vlugt doet. Via vrijwilligersorganisatie Handjehelpen gaat hij eens per week langs bij een wat oudere dame die begint te dementeren. “Haar kinderen wonen niet in de buurt en moeten doordeweeks werken. Vaak is het maar een uurtje, soms twee. We drinken een kop thee, maken wat geintjes, dan gaan we zo’n 20 minuten wandelen en soms drinken we daarna nog een kop thee. Daarna ga ik weer naar huis.”

Een paar uur per week. Veel mensen denken die tijd niet te hebben. “Maar we zitten in Nederland gemiddeld 3 uur per dag voor de tv”, zegt Smeets. “Maak daar 2,5 uur per dag van, dan heb je 3,5 uur per week over om iets positiefs te doen.”

Lees hier het gehele artikel.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers de moeite waard.

*Bron: RTL Nieuws