Vrijwilligerswerk in 2023: 5 trends

Na 2022, het jaar waarin Nederland herstelde van de Corona pandemie, is het interessant om te zien hoe het vrijwilligerswerk in Nederland zich gaat ontwikkelen. Wij denken dat in 2023 de volgende trends te verwachten zijn:

 1. Tekort aan vrijwilligers wordt nijpender.
  Bij veel organisaties heeft corona een behoorlijk gat geslagen in het vrijwilligers bestand. Het geluid dat wij horen is dat het niet meevalt om de tekorten aan vrijwilligers aangevuld te krijgen. Nu al heeft dit tot gevolg dat er minder activiteiten worden georganiseerd of dat nieuwe activiteiten en evenementen onder druk komen te staan.
 2. Meer vraag én aanbod voor korter en flexibeler vrijwilligerswerk.
  Veel mensen willen zich nog graag inzetten als vrijwilliger, maar vaak ontbreekt het aan tijd. Structureel een ochtend of middag in de week vrijwilligerswerk doen is voor veel mensen niet meer haalbaar. Daarom doen organisaties er verstandig aan om meer vormen van kortdurend en flexibel vrijwilligerswerk aan te bieden. Omdat het aanbod aan vrijwilligers beperkt is, zal dat ook gaan gebeuren.
 3. Bedrijven & organisaties gaan ervoor.
  Er zijn steeds meer bedrijven en organisaties die zich duurzaam en maatschappelijk verantwoord willen manifesteren. Inzet van werknemers die vrijwilligerswerk doen past daar prima bij. Je ziet nu al dat er meer aanbod is van vrijwilligerswerk voor (groepen) werknemers van bedrijven en organisaties.
 4. Meer vrijwilligers met rugzakje én de rugzakjes worden groter.
  Een trend die al wat langer aan de gang is, is het aantal vrijwilligers met een rugzakje. Dit aantal neemt steeds verder toe. Ook de omvang van het rugzakjes neemt steeds meer toe. Veel vrijwilligerscoördinatoren hebben begrip voor vrijwilligers met een rugzakje, maar als het er teveel worden is dit steeds moeilijker te ‘managen’.
 5. Betere beloning en voorwaarden voor vrijwilligerswerk.
  Omdat de krapte aan vrijwilligers steeds groter wordt, zullen de beloning en voorwaarden om vrijwilligerswerk te doen, verder verbeteren. Organisaties zullen meer moeite moeten doen om vrijwilligers te werven en te behouden (zie ook trend 2 hierboven: Meer korter en flexibeler vrijwilligerswerk).

>> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.