Onderzoek SCP: het ontbreekt aan integraal rijksbeleid vrijwilligerswerk.

SCP: Het ontbreekt aan rijksbeleid voor vrijwilligerswerk.

‘De overheid heeft meer oog voor de vraag hoe vrijwilligerswerk in te zetten dan voor de vraag hoe zich voor vrijwilligerswerk in te zetten. Er is geen integraal rijksbeleid ter ondersteuning van vrijwilligerswerk’, zo concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Volgens het advies ‘Sociale en Culturele Ontwikkelingen – Stand van Nederland 2023’ zijn vrijwilligers de kurk waarop een aanzienlijk deel van het maatschappelijk middenveld drijft. Daarom is beleid nodig. Wel zijn er enkele beleidsmaatregelen om vrijwilligerswerk te stimuleren. SCP: ‘Een generieke maatregel is dat organisaties hun vrijwilligers een vergoeding kunnen geven. Daarnaast zijn er de maatschappelijke diensttijd voor jongeren, beurzen voor studenten met bestuursfuncties en symbolische waardering in de vorm van de lintjesregen. Ook gemeenten voeren beleid rond vrijwilligerswerk.’ Maar de grootste zorg lijkt niet zozeer dat het ontbreekt aan overheidsbeleid, maar veeleer dat de regelgeving het vrijwilligerswerk regelmatig belemmert.

Vereniging NOV pleit al jaren voor een rijksbrede visie met bijpassend beleid op vrijwilligerswerk: ‘Een rijksbrede visie en bijpassend beleid zou ook kunnen bijdragen aan het wegnemen en voorkomen van belemmerende one size fits no one wet- en regelgeving.’ Dat is ook onze visie. De huidige regels zijn voor vrijwilligersorganisaties vaak een belemmering. 

> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.

Bron: NOV. Foto: Roel Wijnants via Flickr