Vrijwilligerswerk door bedrijven laten doen? Wat is het & voorbeelden.

Vrijwilligerswerk kun je ook door bedrijven laten doen. Maar welke vormen zijn er en hoe werkt dat dan? In dit artikel antwoorden op de vragen: Wat is het precies en hoe ziet dat eruit in de praktijk?

Vrijwilligerswerk door bedrijven heeft als rode draad: dat werknemers “in de baas z’n tijd” vrijwilligerswerk doen. In de praktijk kan dat op verschillende manieren.

Structureel MVO.

Bij structureel maatschappelijk verantwoord ondernemen hebben bedrijven vrijwilligerswerk structureel in hun strategie en beleid opgenomen. Er wordt dan regelmatig gewerkt met een meerjaren beleid waarin impactdoelen zijn opgenomen, en als afgeleide daarvan jaarplannen. Grote bedrijven als ING en bol.com verankeren op deze manier vrijwilligerswerk in hun bedrijfsactiviteiten.

Voorbeeld van structureel MVO bij ING Bank: Medewerkers van 60 jaar en ouder krijgen de mogelijkheid om één dag per week hun kennis en kunde in te zetten bij maatschappelijke organisaties of onderwijsinstellingen, op kosten van ING.

Incidenteel vrijwilligerswerk.

Ook zijn er veel bedrijven en organisaties te vinden waar werknemers de kans krijgen vrijwilligerswerk te doen tijdens de werkweek, maar meer op incidentele basis. Vaak gebeurt dit op de volgende manieren:

1. Een bedrijfsuitje. Bijvoorbeeld een afdeling of team die bij een plaatselijke zoreginstelling takken gaan snoeien en dat afsluiten met een BBQ.

2. Uitje begeleiden van een instelling. Bijvoorbeeld een groep cliënten die als uitstapje naar de dierentuin gaan. Een bedrijf zorgt voor begeleiding bij het rijden van de rolstoelen en betaalt de bus en de entreetickets.

3. Expertise inzetten voor een vereniging of stichting. Bijvoorbeeld een IT bedrijf dat medewerkers aan de slag zet om een database te bouwen voor de ledenadministratie.

Steeds meer coördinatoren vrijwilligers hebben uitjes voor bedrijven “op de plank liggen”. Bedrijven die hiernaar informeren krijgen 3 of 4 mogelijke activiteiten voorgeschoteld met benodigd aantal vrijwilligers en het prijskaartje wat hieraan hangt.

> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.