Hoe breng je vrijwilligers op de hoogte van nieuwtjes als de website niet gelezen wordt?
Deze vraag werd gesteld door een lid in de Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie. Lees de reacties met oplossingen uit de praktijk:
Marijke: Door een maandelijkse nieuwsbrief per mail en door incidentele berichten via de mail. Bijvoorbeeld als er een invaller wordt gezocht of als een activiteit niet doorgaat.
Karin: En degene die niet digitaal vaardig zijn? Wij hebben een kleine tiental vrijwilligers zonder emailadres en/of computer/mobiele telefoon.
Erica: k zorg altijd voor een paar geprinte versies van de digitale nieuwsbrief en deze deel ik uit/stuur ik op.
Ilona: Nieuwsbrief via mail en we doen een pilot met faceboekgroepen. Daarnaast bijeenkomsten.
Steintje: Via Spond app. Werkt perfect. Het is wel een app, dus mensen hebben wel een smartphone nodig. Maar ze kunnen kiezen hoe ze die meldingen ontvangt. Het is overzichtelijk en duidelijk. Je ziet meteen wie wat heeft wat gelezen. Je kan de team opsplitsing in sub groeps. Ook documenten uploading en Excel erin zetten. Dus alle overleggingen en roosters zijn zichtbaar. Zonder het allemaal rond te moeten sturen. Mijn team van 20 met 7 subgroepen zijn erg tevreden over.
Aafke: Whatsapp community werkt ook erg goed! Eenrichtingsverkeer communicatie dan snap je dat het goed werkt om laatste nieuwtjes en andere belangrijke dingen te delen.
Marja: Wij bereiken de meeste vrijwilligers via een digitale nieuwsbrief Ook oproepjes gaan per mail. We hebben slechts 10 vrijwilligers zonder mail. Deze gaan per post.
Tanja: Wij van Zorggroep Aelsmeer hebben elk kwartaal een magazine voor bewoners, cliënten ontmoetingscentrum en deze krijgen ook onze 380 vrijwilligers. Daarnaast persoonlijk per mail voor een evaluatie, kerst borrel etc. of vacatures waar we moeilijk iemand voor kunnen vinden.
Rinske: en “zegt het voort!” oproepje in whatsapp-groepen, facebook en nieuwsbrieven, zodat vrijwilligers het aan elkaar doorvertellen.
Nieke: Een digitale nieuwsbrief of anders iets per post? Een keer in de zoveel tijd een bijeenkomst organiseren waarin je mensen live bijpraat werkt ook goed. Mocht je daar tijd en ruimte voor hebben.
Tip: We organiseren regelmatig de training Digitale nieuwbrieven maken voor je vrijwilligers. > Hier meer info.
> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.