Hoe gaan jullie om met parkeerkosten tijdens vrijwilligerswerk?

In onze Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie stelde iemand de vraag: “Hoe gaan jullie om met parkeerkosten tijdens vrijwilligerswerk?

‘Onze organisatie krijgt meldingen van vrijwilligers die parkeerkosten hebben om naar de locatie te gaan van het vrijwilligerswerk. Dit betreft de gemeente Leiden, Amsterdam, Amstelveen, Den Haag en Maastricht. Wij kunnen deze hoge kosten niet vergoeden. We geven al een vrijwilligersvergoeding, maar met betaald parkeren blijft daar weinig van over op sommige plekken.’

Dit zijn de reacties:

Jacqueline: Ik werk als coördinator vrijwilligers bij een bibliotheek. Alleen de gastheren/gastvrouwen krijgen een vergoeding van 5 euro per dagdeel. De andere (taal) vrijwilligers krijgen geen vergoeding. We hebben vestigingen in drie verschillende steden en in een aantal wijken. Ik zorg altijd dat ze kunnen werken in een vestiging in de buurt. De meeste vrijwilligers komen op de fiets of lopend. Tijdens het intakegesprek bespreek ik dit altijd en de meeste vrijwilligers vinden het geen probleem.

Gery: Wij hebben een parkeervergunning nodig om op een locatie te werken, een aantal medewerkers hebben een parkeervergunning, er zijn een aantal gast parkeervergunningen, maar helaas zijn er te weinig parkeerplaatsen. Dan kun je je auto in de parkeergarage plaatsen, maar de kosten zijn voor de medewerkers/vrijwilligers. Het is helaas een beleid van de gemeente.

Tineke: Oei, dat is een lastige. Bij ons worden geen parkeerkosten vergoed, maar dat is omdat bij de locatie die het betreft gratis parkeergelegenheid is op 5 min verder lopen.
Maar in steden zal dat een ander verhaal zijn.
Hoe wordt daar mee om gegaan mbt medewerkers? Dat gelijktrekken is de beste optie vind ik..

Karin: Met de parkeervergunning voor sportverenigingen heeft u recht op een bepaald aantal parkeeruren per jaar (parkeertegoed). Sportverenigingen komen in aanmerking voor 1.000 uur per jaar, vermeerderd met 200 uur per 50 leden. Bij 1 tot en met 50 leden: 200 extra uren. Bij 51 tot en met 100 leden: 400 extra uren (totaal). Wellicht is dit ook mogelijk voor vrijwilligers bij uw organisatie?

Vragensteller (als reactie op alle reacties 😉 : Bedankt voor alle reacties. hierbij een reactie op een aantal vragen:

  • wij vallen niet onder een cao
  • medewerkers in loondienst kunnen ook geen parkeerkosten declareren
  • de ruimte die we hebben naast de vrijwilligersvergoeding gebruiken we op dit moment al voor andere extra’s
    We zijn opzoek naar een vergelijkbare parkeervergunning zoals sportverenigingen dat hebben. Die dan recht geven op een bepaald aantal parkeeruren.

> Er zijn nieuwe reacties binnengekomen. Wil je deze lezen of misschien ook reageren? 
Ga naar het item in onze Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie.

> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.