Wie kan vertellen hoeveel uur begeleiding je per vrijwilliger kwijt bent?

In onze Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie stelde Leandra de vraag: “Wie kan vertellen hoeveel uur begeleiding je per vrijwilliger kwijt bent?” Dit zijn de antwoorden van andere leden:

Mariëtte: Ik kan hier niet echt een antwoord op geven, omdat ik van mening ben dat elke vrijwilliger een andere vorm van coaching nodig heeft. Dat betekent dat ik met de ene vrijwilliger vaker begeleidende gesprekken had dan met andere vrijwilligers..

Lenny: Ik probeer hier ook weleens grip op te krijgen. Het aannemen van een nieuwe vrijwilliger kost me al snel 1,5 uur denk ik: het plannen van het gesprek kost ongeveer 10 minuten (heen en weer appen of mailen), dan het gesprek zelf 45 minuten en dan zorgen dat ik de vrijwilliger koppel aan het juiste team of activiteit is nog eens 30 minuten (afhankelijk van soort vrijwilligerswerk). Als het een bezoekmaatje is, ga ik daarna enkele matches voorstellen. Dat is gemiddeld 15 minuten per vrijwilliger (checken welke mensen nog een maatje nodig hebben, korte indruk hierover aan de vrijwilliger voorstellen). Dan het kennismakingsgesprek met het mogelijke maatje is 1 uur. Daarna de terugkoppeling over of het klikt = 15 minuten. Koppelingsovereenkomst opmaken = 20 minuten. Daarnaast organiseer ik bijeenkomsten en trainingen. Daar gaat ook tijd in zitten: voorbereiding, trainer regelen, de bijeenkomst zelf, registratie van de bijeenkomst. Dat kost me geen extra tijd als er meer vrijwilligers zijn. Dan de begeleiding van vrijwilligers zet ik op per vrijwilliger per maand 5 minuten. Dat fluctueert, maar ik denk dat ik met 5 min per maand wel uitkom. Ik stuur ze 1x per maand een berichtje via een whatsapplijst: zijn er nog bijzonderheden, hoe loopt alles. Meestal loopt het goed, en soms is er even iets nodig, een belletje of een kopje koffie. Dan nog de vrijwilligersborrels en 1x per jaar een BBQ. Nou… best veel dus ????.

Jeanet: In het verleden zei ik altijd 1 uur per week per vrijwilliger in het sociaal domein. Dus bv 20 vrijwilligers = 20 uur per week.

Ilse: Ik werk 16 uur pw als coördinator en in tijd doe ik alles. Heb een bestand van 125 vrijwilligers die ik allemaal regelmatig zie en spreek. Ik weet niet hoe er tot mijn uren is gekomen.
Een goed idee om eens bij te houden hoeveel tijd ik ergens aan besteed.

Lonneke: Het hangt ervan af wat je onder begeleiding verstaat: ik start met een kennismakingsgesprek, die meestal ongeveer een uur duurt. Dan volgt er een inwerkprogramma, waarbij er vier contactmomenten zijn. Bij elkaar ongeveer anderhalf uur. Dan nog de standaardtraining deescalerend werken (een hele dag) en een cursusavond. Maar wat er verder nog nodig is aan sturing en coaching verschilt van persoon tot persoon. 110 vrijwilligers die allemaal hun eigen “gebruiksaanwijzing” hebben.

> Er zijn nieuwe reacties binnengekomen. Wil je deze lezen of misschien ook reageren? 
Ga naar het item in onze Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie.

> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.