Hoe ga je om met vrijwilligers die “op leeftijd” raken?
In onze Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie stelde iemand de vraag: “Hoe ga je om met vrijwilligers die “op leeftijd” raken?”
‘Deze week hoorde ik van een organisatie die 84 jaar als leeftijdsgrens voor vrijwilligerswerk hanteert. Als ze die leeftijd bereiken moeten vrijwilligers stoppen. Reden hiervoor: ze zijn dan niet meer verzekerd. Ik ben benieuwd: wie heeft dit ook? Of juist anders?’
Dit zijn de reacties:
Lenny: Zover ik weet binnen mijn organisatie geen leeftijdsgrens. Maar wel al twee keer meegemaakt dat een vrijwilliger mij komt vertellen dat het vrijwilligerswerk dat ze deden niet meer lukte door dementie. Dat vond ik beide keren erg verdrietig en ook zoeken naar of ze misschien iets anders nog wel kunnen/willen doen (niet meer signalerende huisbezoeken, wel nog koffie schenken bijvoorbeeld).
Jacqueline: Alleen vrijwillige chauffeurs van bewoners vervoer moeten stoppen, vanwege de verzekering. Maar mogen blijven voor andere taken..
Lidy: jaren geleden geïnformeerd. Maar zolang een chauffeur mag rijden is hij verzekerd. Mits dit dan toch veranderd is…
Ilse: 4 maanden geleden een 85 jarige meneer als vrijwilliger gestart bij ons. Elke woensdagmiddag komt hij voorlezen voor bewoners…..meneer blij…bewoners blij.
Ria: Wij hanteren geen leeftijd grens. (En de vrijwilligers verzekering van Centraal beheer ook niet) Er zijn genoeg vrijwilligers van boven de 84 die nog heel waardevol zijn als vrijwilliger!
Carla: Geen leeftijdsgrens. Onze oudste vrijwilliger is 91 en nog zo waardevol. Als we merken dat het niet meer gaat, dan gaan we het gesprek aan, maar dat is ongeacht leeftijd.
Gery: Rolstoelbus chauffeurs tot en met 75 jaar. Daarna mogen ze , als ze dat willen, iets anders gaan doen bij ons Iemand van 80+ kan soms fitter/actiever zijn dan Iemand van 70+. Het ligt eraan waar je ze voor wil inzetten!
José: Wij hebben geen leeftijdsgrens, kijken per individue naar de mogelijkheden.
Bert: Ook wij hanteren geen leeftijdgrens. Wij kijken naar de mogelijkheden en die zijn er altijd. Dat geld trouwens ook bij jong. We hebben ooit een meisje van 9 gehad die heel graag spelletjes kwam spelen. Dit was heel waardevol en ze was een mooie ambassadeur voor toekomstige vrijwilligers.
Esmeralda: Wij hebben geen leeftijdsgrens. Zolang ze doen wat ze kunnen en willen, maakt het ons niets uit. En anders gaan we samen kijken wat nog wél kan.
> Er zijn nieuwe reacties binnengekomen. Wil je deze lezen of misschien ook reageren?
Ga naar het item in onze Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie.
> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.
Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.