Vraag: geven jullie vrijwilligers een financiële vergoeding? Zo ja, wat?

In onze Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie stelde Annet de vraag: geven jullie vrijwilligers een financiële vergoeding? Zo ja, hoe ziet die eruit? Antwoorden uit de praktijk:

Hieronder de reacties:

Ilse: Geen financiële vergoeding maar gaan mee door het jaar heen met de attenties die de medewerkers ook krijgen.

Annelies: Behalve reiskostenvergoeding geen financiële vergoeding. (Jaarlijkse vrijwilligersavond, kerstattentie en een uitgebreid aanbod in kennisbevordering is onze waardering.)

Petra: Geen financiële vergoeding, maar kerstpakket, verschillende vrijwilligers momenten etc.

Juul: Km vergoeding, jaarlijks uitje, kerstbijeenkomst met kleinigheidje, themabijeenkomsten.

Ilona: Bij ons zijn verschillende vormen afhankelijk van taak. Ook uren en dagdeelvergoedingen. Binnen de fiscale kaders.

Margreet: Geen financiële vergoeding. Wel waardering in de vorm van een kerstatentie, vrijwilligersuitje, terugkombijeenkomsten en kmvergoeding.

Monique: Alleen reiskosten, kerstpakket, iets met de dag vd vrijwilliger, kleine activiteiten door het jaar heen, workshops, trainingen, verjaardagskaart, kerstkaart en bloemen bij jubileum of ziekte.

Marjolein: Bij de vorige organisatie waar ik als vrijwilligerscoordinator werkte, hebben we in het inspraakorgaan voor vrijwilligers gevraagd wat zij belangrijk vonden. Antwoord toen was dat ze gezamenlijke activiteiten en deskundigheidsbevordering belangrijker vonden dan een kerst- of nieuwjaarscadeautje. Nu, bij de hele grote organisatie waar ik nu werk, is er veel aandacht voor vrijwilligers, maar wordt het wel landelijk bepaald. Locaal veel minder ruimte om het naar eigen inzicht in te kleuren, helaas.

Lonneke: wij vragen jaarlijks d.m.v. een enquete waar de vrijwillgers behoefte aan hebben. Dit nemen we dan zoveel mogelijk mee in de jaarplanning.

Ellen: Vergoeding in de vorm van een tegoed van € 5,00, in te wisselen voor een ticket van een niet uitverkochte voorstelling of uitbetaling.

Marjolein: eerlijk gezegd vind ik dit bijna een belediging. Je kan tegenwoordig geen kop koffie krijgen voor 5 euro. Geef dan niets! Ze hebben gratis publiek bij een niet uitverkocht voorstelling.

Ellen: ik ben het niet met je eens. ik vergeet alle attenties: met Pasen, Kerst etcetera. Ze kunnen bij niet uitverkocht sowieso blijven en ‘werken’ vaak slechts 15 minuten. En ze kunnen hun eigen voorkeuren opgeven. Ze kunnen bij binnenkomst alle soorten koffie of thee krijgen en dan even fijn een half uurtje met elkaar kletsen. Ze kunnen de vergoeding opsparen om een uitverkochte voorstelling te bezoeken of een introducé mee te nemen… We hebben nooit een gebrek aan vrijwilligers en zij klagen niet; er is een lange wachtlijst! De meesten assisteren ons al jaren. Zo beledigend kan het dus niet zijn, anders zouden er niet zoveel mensen op de wachtlijst staan ????

Marjolein: okay. Ik snap je. Maar zou het echt niet wat meer kunnen? De Nederlandse maatschappij hangt voor een deel met vrijwilligers aan elkaar. Denk aan de formulierenbrigade, repair cafe’s, hulp met allerlei zorg activiteiten. Fijn voor jullie dat er vrijwilligers in de rij staan. Dat us niet overal zo. Ben wel benieuwd wat vrijwilligers aan geven waarom ze vrijwilliger worden/zijn. Ik gaf aan dat het voor mij een belediging zou zijn. Maar als andere mensen dit niet zo vinden is dat natuurlijk prima. Waarschijnlijk hebben zij (nog) veel meer redenen waarom ze bij jullie vrijwilliger zijn. Top hoor.

Jet: Een onkostenvergoeding van €25 per dag op ma-Za en €30 op zon en feestdagen. Daarnaast ook een uitje, kerstpakket en attenties in voor- en najaar…. Niet heel gek dat het verloop minimaal is…

> Wil je de reacties lezen of misschien ook reageren op dit Facebook bericht? 
Ga naar het item in onze Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie.

> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.