CBS: Vrijwilligerswerk in 2023 terug op niveau van voor corona & vaker incidenteel

Nieuwe cijfers van het CBS: 49 procent van de bevolking van 15 jaar of ouder heeft zich in de afgelopen 12 maanden ten minste 1 keer vrijwillig ingezet voor een organisatie of vereniging.

Vrijwilligerswerk in 2023 terug op niveau van voor corona.

In 2023 gaf 49 procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder aan zich in de afgelopen twaalf maanden ten minste één keer vrijwillig te hebben ingezet voor een organisatie of vereniging. Het percentage vrijwilligers is sterk toegenomen ten opzichte van de coronajaren, toen gemiddeld 41 procent vrijwilligerswerk deed, en is nu terug op het niveau van voor corona. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Onder alle leeftijdsgroepen nam het aandeel vrijwilligers in 2023 toe, en komt daarmee op vergelijkbaar niveau als voor corona. Onder 65-plussers is het aandeel vrijwilligers zelfs hoger dan in 2019.

Percentage dat tenminste 1 keer vrijwilligerswerk deed in 12 maanden, 2023. Bron: CBS

Vaker incidenteel vrijwilligerswerk.

In 2023 deden vrijwilligers vaker incidenteel (af en toe of eenmalig) vrijwilligerswerk dan in 2022. Het aandeel dat regelmatig (wekelijks of maandelijks) vrijwilligerswerk deed, lag in 2023 juist iets lager dan in 2022. Gemiddeld besteedden mensen iets meer dan 4 uur per week aan hun vrijwilligerswerk.

Incidenteel versus structureel vrijwilligerswerk, 2023 vs. 2022. Bron: CBS

Meer incidenteel vrijwilligerswerk, minder structureel vrijwilligerswerk.

De cijfers van het CBS laten een trend zien die wij ook horen van veel organisaties die met vrijwilligers werken: het aantal structurele vrijwilligers, dit zijn vrijwilligers die bijvoorbeeld elke week komen helpen, neemt af. Het aantal incidentele vrijwilligers, dit zijn vrijwilligers die één of een paar keer komen helpen, neemt toe.

In onze Basis Cursus Vrijwilligers Coördinatie en in onze Verdiep Cursus Leidinggeven aan Vrijwilligers besteden we hier aandacht aan: kun je je vrijwilligerswerk flexibeler maken zodat het beter geschikt is voor incidentele vrijwilligers?

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.