6 manieren om feedback te krijgen van je vrijwilligers.

Je weet als geen ander dat je goed moet luisteren naar je vrijwilligers. En je wilt ook graag feedback krijgen om te weten wat ze vinden van bepaalde zaken. Welke manieren zijn er om feedback te krijgen van je vrijwilligers?

Feedback van vrijwilligers kan gaan om verschillende dingen. Hoe ze tegen hun werkzaamheden aankijken bijvoorbeeld. Misschien hebben ze ideeën of zien ze manieren om bepaalde zaken beter of anders te organiseren. Niet onbelangrijk als je vrijwilligers wilt behouden voor je organisatie.

Welke manieren zijn er om feedback te krijgen van je vrijwilligers? 6 manieren op een rij gezet:

6 manieren om feedback te krijgen van je vrijwilligers.

Hieronder 6 manieren die je kunt gebruiken om feedback te krijgen van je vrijwilligers:

1. Om hun mening vragen.

Je vraagt vrijwilligers actief naar hun mening. Bijvoorbeeld bij het kiezen van een nieuwe activiteit voor bewoners. Of je vraagt de vrijwilligers naar ideeën voor een oplossing: we zitten met het volgende … , welke ideeën hebben jullie hiervoor? Wel belangrijk om dit vooraf te doen als de keuze nog gemaakt moet worden, en niet achteraf als de keuze al gemaakt is.

2. Intervisie bijeenkomst houden.

Je kunt een intervisie bijeenkomst houden met je vrijwilligers. Bij intervisie wordt in groepsverband gekeken naar een specifiek probleem of vraag die bij iemand leeft. Zo kun je een casus bespreken en aan de hand daarvan feedback krijgen hoe je vrijwilligers hun werk ervaren en wat er beter of anders kan.

3. Ook vrijwilligers in een commissie.

Stel dat er een verandering op handen is in je organisatie, bijvoorbeeld er wordt bedrijfskleding ingevoerd. Vaak wordt er dan een commissie samengesteld, in dit geval een commissie die over de keuze van de bedrijfskleding gaat. Laat daar ook vrijwilligers in plaatsnemen.

4. Een poll houden.

Je kunt via WhatsApp of via Facebook een poll houden waarbij de vrijwilligers kunnen kiezen uit een aantal opties. Ze kunnen evt. ook zelf opties daaraan toevoegen.

5. Vrijwilligers tevredenheidsonderzoek houden.

Een vrijwilligers tevredenheidsonderzoek houd je meestal niet al te vaak, vaak wordt gekozen voor eens in de 3 jaar. Je laat ze dan een vragenlijst invullen en verwerkt de resultaten in een verslag.
> Lees ook: een vrijwilligerstevredenheidsonderzoek in 4 weken.

6. Een vrijwilligersraad oprichten.

Dit is een vertegenwoordiging van de vrijwilligers. Je vraagt aan de vrijwilligers wie in de vrijwilligersraad zitting willen nemen. De opzet van een vrijwilligersraad kan formeel maar ook informeel van aard zijn.
> Lees ook: wel of geen vrijwilligersraad?

> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.