Vanaf 1 januari makkelijker vrijwilliger tijdens WW-uitkering

Vrijwilliger makkelijker aan de slag tijdens WW-uitkering

Het wordt makkelijker om vrijwilligerswerk te doen, zonder een WW-uitkering te verspelen. Dat meldt verantwoordelijke minister Koolmees aan de Tweede Kamer. De voorwaarden worden verruimd waardoor mensen met WW straks bijvoorbeeld als vrijwilliger kunnen helpen bij sportverenigingen of autorijden voor de buurtbus. 

Koolmees vindt vrijwilligerswerk een goede manier om werkervaring op te doen en om sociale contacten te onderhouden. “Dat kan helpen om snel weer betaald werk te vinden; bovendien is vrijwilligerswerk van groot belang voor de samenleving”, aldus de minister.

Nu kunnen mensen gekort worden als ze als vrijwilliger werken bij organisaties zonder een zogenoemde ANBI of SBBI-status. Die kunnen gebruikmaken van belastingvoordelen zoals de vrijstelling van schenk- of erfbelasting. Vanaf 1 januari 2019 kunnen vrijwilligers ook terecht bij organisaties zonder ANBI of SBBI-status. Het UWV blijft wel controleren of de vrijwilliger geen betaald werk van de arbeidsmarkt verdringt. De vrijwilligersbaan mag niet eerder vervuld zijn geweest door een betaalde kracht. Verder mag er het afgelopen jaar geen vacature voor een betaalde functie zijn geweest en er mag geen te hoge vergoeding tegenover staan.

> Bron artikel.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.