Vrijwilligerswerk ingezakt en nog niet op peil*

CBS onderzoek: minder vrijwilligers door corona.

Wat wij ook al hoorden van organisaties die vrijwilligers inzetten blijkt nu ook uit onderzoek van het CBS. Het aandeel 15-plussers dat aangeeft in de vier weken voorafgaand aan het onderzoek vrijwilligerswerk te verrichten, viel in het tweede kwartaal van 2020 terug naar 16 procent. In het eerste kwartaal van 2020 was dit nog 29 procent. Een dergelijke terugval is in de jaren daarvoor niet voorgekomen.

Het percentage schommelde voorheen jaarlijks tussen de 30 en 31. De afname viel samen met de lockdown in het tweede kwartaal, waarbij ook verenigingen hun deuren moesten sluiten. Ondanks dat de maatregelen minder streng waren in het derde kwartaal, is het aandeel mensen dat vrijwilligerswerk deed niet wezenlijk veranderd. In het vierde kwartaal steeg het aandeel mensen dat in de vier weken voorafgaand aan het onderzoek vrijwilligerswerk heeft gedaan naar 22 procent.

Vrijwilligerscoördinatoren die wij gesproken hebben geven aan dat relatief veel vrijwilligers zijn gestopt. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Doordat vrijwilligerswerk vaak (tijdelijk) stopte als gevolg van corona beperkende maatregelen, zagen vrijwilligers hierin aanleiding om te stoppen als vrijwilliger en andere dingen te gaan doen. Daarentegen zijn er in corona ook nieuwe vrijwilligers bij gekomen, maar niet genoeg.

Gratis webinar werven nieuwe vrijwilligers na corona

Op 29 juni geven we het gratis webinar: Werven van nieuwe vrijwilligers na de lockdown. In deze online meeting die een uur duurt, worden tips en ervaringen uitgewisseld. > Hier meer info.

* Bron: CBS

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de online cursus ‘Vrijwilligerscoördinatie’ Iets voor jou> Hier meer info.