Contact onderhouden met je vrijwilligers als je ze niet vaak ziet: 6 tips.

Contact houden met je vrijwilligers als je ze niet vaak ziet: 6 tips. 

Je kunt in de situatie zitten dat je je vrijwilligers niet zo vaak ziet. Hoe houd je dan toch goed contact? In dit artikel 6 tips. 

Stel je werkt in een grote organisatie, of een organisatie met een groot werkgebied. Of je vrijwilligers zijn gewoon over heel Nederland verspreid. Dan kan het zomaar zijn dat je je vrijwilligers niet zo vaak ziet, Hoe kun je dan toch goed contact met ze houden? Hieronder 6 ideeën daarvoor:

Idee 1: Stuur een digitale nieuwsbrief.

Je kunt nieuws, informatie, tips en activiteiten kwijt in de digitale nieuwsbrief. Lastig om te maken? Binnenkort geven we een online training digitale nieuwsbrieven maken. Heb je vrijwilligers zonder computer of internet? Dan print je de nieuwsbrief uit en stuur je die naar ze op.

Idee 2: Start een besloten Facebookgroep.

Het kan prima werken als je een besloten Facebookgroep start bijvoorbeeld genaamd “Vrijwilligers woonzorg Weltevree”. Je kunt met nieuws en info komen en vragen stellen, deelnemers kunnen dit ook zelf. Je moet dit dan wel modereren (in de gaten houden wat er wordt gepost).”

Idee 3: Een WhatsApp groep starten.

Dit is wezenlijk iets anders dan een besloten Facebookgroep, want vrijwilligers zijn snel deze te gebruiken voor praktische dingen: “ik kan die datum niet, wie kan mij vervangen?” Kan ook heel nuttig zijn, maar dus met een ander doel.

Idee 4: online meeting via Teams of Zoom.

Sinds corona zijn veel mensen vertrouwd met het gebruiken van digitale vergadertools zoals Teams, Zoom of vergelijkbare tools.

Idee 5: telefonisch spreekuur houden.

Voordeel: dit is prima te gebruiken bij vrijwilligers die niet zo digitaal vaardig zijn. Want digitale vaardigheden (en een apparaat en internet) heb je wel nodig voor idee 1 t/m 4. Een telefonisch spreekuur kun je het beste houden op een vast tijdstip, bijvoorbeeld elke donderdag tussen 14hr en 15hr.

Idee 6: een bijeenkomst organiseren.

Je kunt een informatieve bijeenkomst houden, of een vergaderbijeenkomst om de voortgang en lopende zaken te bespreken. Je kunt ook een intervisiebijeenkomst houden rond een relevant thema. Evt. kunnen wij een spreker leveren die de intervisiebijeenkomst aftrapt met een lezing over het onderwerp en tevens de intervisie leidt.

Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.