Mag ik mijn vrijwilligers verplichten tot het volgen van een cursus?

In onze Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie brachten we de vraag van Floor ter sprake: Mag ik mijn vrijwilligers verplichten tot het volgen van een cursus? Antwoorden uit de praktijk.

Ria: Als een cursus voor de vrijwilligers taak een vereiste of een voorwaarde is kun je dat bij aanname vermelden. Willen ze dan geen cursus volgen kunnen ze de betreffende vrijwilligers taak niet gaan uitvoeren. Voor niet noodzakelijke (maar misschien wel wenselijke) cursussen moet je jezelf afvragen of je ze wil verplichten. Het kan een reden zijn voor een vrijwilliger om af te haken, en is dat het je waard? En wat als ze wel willen blijven maar de cursus niet willen volgen, hoe ga je daar dan mee om? Ga je ze op basis hiervan dan ‘ontslaan’. Vrijwilligers dingen verplichten blijft gewoon altijd lastig.
Motiveren en enthousiasmeren zijn denk ik een positievere insteek om een vrijwilliger iets te laten doen wat jij wenselijk vindt, zoals bijvoorbeeld het volgen van een cursus.

Patrick: Helemaal mee eens. Dat is ook het beleid waar wij mee werken.

Erica: Verplichten mag naar mijn idee is als de training relevant is voor de functie. Ook in het belang van de cliënten.

Huub: Jazeker. In het belang van de cliënt of bezoeker, maar wellicht ook in het belang van de vrijwilliger: bijv. als het gaat om veiligheid.

Bert: Verplichten niet, adviseren wel.

Jenny: Wel zeker bijv introductie cursus, bij Humanitas begin je met e learning.

Judith: Jazeker, dat mag. Het is wel verstandig om dat direct bij de vacature al te vermelden.

Betsie: Ja dat mag, als de info van de cursus zeer belangrijk is voor de functie.

> Wil je de reacties lezen of misschien ook reageren op dit Facebook bericht? 
Ga naar het item in onze Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie.

> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.