De risico inventarisatie (RI&E) voor vrijwilligers is verplicht. Heb je tips & voorbeelden? 

In onze Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie stelde Ilona de vraag: De risico inventarisatie (RI&E) voor vrijwilligers is verplicht. Heb je tips & voorbeelden? Antwoorden uit de praktijk:

De hele vraag luidde als volgt: ‘Ik ben op zoek naar organisaties die te maken hebben met de risico inventarisatie (RI&E) voor vrijwilligers. Dat is sinds 2022 verplicht. Hoe heb je dat gedaan en heb je tips of voorbeelden?’

Hieronder de reacties:

Tineke: verwijst naar relevante info hierover op het Arboportaal en Steunpunt vrijwilligerswerk.

Kimberley: Vrijwilligers worden tegenwoordig onder werknemers gebracht. Dus als je een bestaande ri&e weer gaat actualiseren neem je ze daarin mee???? dit geldt ook voor stagiaires als uitzendkrachten. Allemaal vallen onder de benoeming werknemers dus.

Tineke: klopt niet, kijk bijvoorbeeld maar eens op de website van de Arbeidsinspectie. Vrijwilligers zijn geen werknemers omdat ze geen arbeidsovereenkomst hebben. Je kunt ze wel scharen onder het begrip ‘medewerkers’, maar niet onder ‘werknemers’.

Maartje: deze weet ik vanuit de sport.

Ilona: inmiddels heb ik ons gesprek gehad. Blijft een bureaucratisch proces, vooral de manier waarop het wordt gedaan, dat volledig aan zijn doel voorbij schiet Maar we weten inmiddels wat ons te doen staat. Wij zijn absoluut voor veiligheid.

> Wil je de reacties lezen of misschien ook reageren op dit Facebook bericht? 
Ga naar het item in onze Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie.

> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.