Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet | vrijwilligerswerk

Helft jongeren doet vrijwilligerswerk

Helft jongeren doet vrijwilligerswerk.

– Iets meer dan de helft van de Nederlandse jongeren van 15 tot 25 jaar zet zich wel eens in als vrijwilliger. Ook is meer dan de helft actief in het verenigingsleven. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van een onderzoek dat tussen 2012 en 2017 is gehouden onder ruim 45.000 mensen. 

Het onderzoek ging over de vraag in hoeverre jongeren participeren in de maatschappij. Het CBS onderscheidt daarbij twee niveaus: sociale contacten en maatschappelijke activiteiten.

Minimaal een keer per jaar vrijwilliger

Van alle 15- tot 25-jarigen zet 51 procent zich minimaal een keer per jaar in als vrijwilliger. Jongens en meisjes doen dit even vaak. Uit het onderzoek van het CBS blijkt dat jongeren in de leeftijd van 15 tot 18 jaar oververtegenwoordigd zijn bij vrijwilligerswerk. Bijna 60 procent zet zich minstens een keer per jaar in als vrijwilliger voor een organisatie. Jongeren zijn daarmee actiever als vrijwilliger dan volwassenen (49 procent).

Jongeren werven voor vrijwilligerswerk lastig

Hoewel uit de cijfers blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse jongeren zich wel eens inzet als vrijwilliger, signaleert Kenniscentrum Vrijwilligers dat organisaties het uiterst moeilijk vinden om jongeren te vinden voor vrijwillige inzet. Er zijn mogelijkheden voor, maar volgens veel organisaties is het vaak ontzettend moeilijk zo niet onmogelijk om jongeren bij vrijwilligerswerk te betrekken. Lees ook: 20 tips voor het werven van vrijwilligers.

>> Organiseer de thema-avond Werven van vrijwilligers – Kenniscentrum Vrijwilligers kan je daarbij helpen!

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.

Bron: CBS.