Nieuwe cursussen vrijwilligerscoördinatie die binnenkort starten

Als Kenniscentrum Vrijwilligers bieden wij een uitgebreid cursusprogramma. In deze cursussen staat het coördineren van vrijwilligers en vrijwilligerswerk centraal. Kijk snel of er ook iets voor jou bij zit.

Let op: wordt een training online gegeven? Dan is dit altijd met een trainer en andere cursisten ‘live in de uitzending’ via Zoom en nooit via vooraf opgenomen trainingen.

16 januari: start Verdiep Cursus Leidinggeven aan Vrijwilligers (vol!) volgende editie: start 1 oktober 2024.

In deze cursus komen de volgende vragen aan bod:
– Welke leiderschapsstijlen zijn er en welke past bij mij?
– Welke soorten vrijwilligers zijn er en hoe ga ik daarmee om?
– Wat moet ik doen om zaken gerealiseerd te krijgen?
– Hoe stel ik mezelf op in moeilijke situaties?
– Hoe werk ik aan saamhorigheid onder alle vrijwilligers?
– Hoe kom ik sterker te staan in de organisatie?
– Welke handvatten zijn er om vrijwilligers te motiveren?

Informatie en inschrijven:
> Klik hier.

5 maart: Training digitale nieuwsbrieven maken voor je vrijwilligers (live online cursus & direct aan de slag met je digitale nieuwsbrief).

Om optimaal te communiceren met je vrijwilligers is de digitale nieuwsbrief een effectief middel: je kunt gemakkelijk en snel al je vrijwilligers bereiken. Eenmaal goed opgezet kun je daar telkens opnieuw gebruik van maken. Na deze online cursus heb je jouw eigen digitale nieuwsbrief voor je vrijwilligers.

Informatie en inschrijven:
> Klik hier.

7 maart: Themamiddag Informele zorg (fysiek op onze trainingslocatie in Utrecht).

Speciaal bedoeld voor coördinatoren informele zorg én coördinatoren vrijwilligers. Doel: kennis en ervaringen uitwisselen rond het effectief organiseren van informele zorg en de inzet van vrijwilligers.

Informatie en inschrijven:
> Klik hier.

14 en 21 maart: Basis Cursus Vrijwilligers Coördinatie . ( dag 1 live online cursus met discussie & praktijkcases, dag 2 fysiek in Utrecht).

In deze cursus worden 4 actuele thema’s behandeld: vrijwilligersbeleid maken, vrijwilligers en verandering, vrijwilligers werven en vrijwilligers begeleiden. Dag 1 van de cursus is donderdag 18/01 online via Zoom, dag 2 is donderdag 25/01 fysiek op onze trainingslocatie in Utrecht. Na afloop ontvang je het certificaat Vrijwilligers Coördinatie, met onbeperkte geldigheid.

Informatie en inschrijven:
> Klik hier.

26 maart: Vrijwilligers meenemen in veranderingen (live online cursus met discussie & praktijkcases).

Hoe neem je vrijwilligers mee in veranderingen? Veranderingen in de organisatie of verandering van de vrijwilliger zélf? Hier draait het om in deze cursus vol praktische handvatten en tips. Na deze online cursus sta je stevig in je schoenen om vrijwilligers mee te nemen in veranderingen.

Informatie en inschrijven:
> Klik hier.

9 april: training Succesvol vrijwilligers werven (live online cursus met discussie & behandeling van jouw vacatures)

Vrijwilligers werven, hoe doe je dat succesvol in de praktijk? Deze vraag staat centraal in deze cursus vol praktische handvatten en tips. Na deze online cursus kun je effectief vrijwilligers werven, ook voor jouw organisatie.

Informatie en inschrijven:
> Klik hier.

7 mei: vrijwilligersbeleid opzetten (live online cursus met discussie & praktijkcases).

Vrijwilligersbeleid in de praktijk brengen kan inhouden dat je werk maakt van het maken van een beleidsplan voor de vrijwilligersinzet in je organisatie. Maar het kan ook gaan om de update van onderdelen van je bestaande vrijwilligersbeleid. In deze cursus besteden we aan beide onderwerpen aandacht.

Informatie en inschrijven:
> Klik hier.

14 mei: Grenzen stellen.

Grenzen stellen is nodig. Want grensoverschrijdend gedrag, of dat nu seksueel ongewenst gedrag is, pesten, financieel grensoverschrijdend gedrag of ander ongewenst gedrag is, komt helaas overal voor. Dus ook in organisaties waar vrijwilligers worden ingezet.

Informatie en inschrijven:
> Klik hier.

21 mei: Begeleiden en motiveren van vrijwilligers (live online cursus met discussie & praktijkcases).

Wat kun je allemaal doen om je vrijwilligers optimaal te begeleiden en te motiveren? Als organisatie en jijzelf als coördinator van de vrijwilligers? Dat is wat je leert in de training Begeleiden en motiveren van vrijwilligers.

Informatie en inschrijven:
> Klik hier.

30 mei: Themadag Vrijwilligerscoördinatie.

Op donderdag 30 mei organiseren we opnieuw de Themadag In je kracht komen als coördinator vrijwilligers. Deze dag is bedoeld voor iedereen die vrijwilligerswerk coördineert of leiding geeft aan vrijwilligers. De Themadag wordt gehouden op onze cursuslocatie in Utrecht en duurt van 10 – 16hr.
Dit zijn de thema’s dit jaar: ‘Samenwerking tussen vrijwilligers en medewerkers verbeteren’ (ochtend) en ’time management en effectief je werkzaamheden organiseren’ (middag). Schrijf je snel in, want VOL = VOL!

Informatie en inschrijven:
> Klik hier.

6 juni: Lastige gesprekken voeren.

In deze training leer je de basis van effectieve gesprekstechnieken, met een focus op de lastige gesprekken. We ontdekken waarom bepaalde gesprekken voor de één lastig zijn maar voor de ander niet en omgekeerd. En we leren hoe we dat lastige gesprek kunnen aangaan en er met een voldaan gevoel en een intacte relatie uitkomen.

Informatie en inschrijven:
> Klik hier.

18 juni: Borgen sociale veiligheid voor je vrijwilligers.
Als organisatie wil je een sociale veilige en gezonde werkomgeving bieden. En als coördinator of adviseur, verantwoordelijk voor het ondersteunen van de vrijwilligers sector, wil je besturen en vrijwillers ook hierin ondersteunen.

Informatie en inschrijven:
> Klik hier.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over onze trainingen? Abonneer je dan op onze gratis 2-wekelijkse nieuwsbrief met tips, nieuws en cursus info >> Schrijf je hier in.