Vrijwilligers die stoppen? 5 dingen die je dan kunt doen.

Een vrijwilliger die wil stoppen? 5 dingen die je dan kunt doen.

Vrijwilligers die ermee willen stoppen is aan de orde van de dag bij elke organisatie die vrijwilligers inzet. Wat kun je dan doen? 5 tips:

1. Bedanken!
Natuurlijk bedank je de vrijwilliger voor zijn of haar inzet. Er zijn organisaties die een standaard bedankje in petto hebben voor hun vrijwilligers.

2. Evalueren / exit interview.
Evalueren met de vrijwilliger die wil stoppen is altijd goed. Vragen waarom ze willen stoppen en hoe ze terugkijken op hun tijd als vrijwilliger zijn dan zinvolle vragen. Sommige organisaties hebben hier een exit gespreksformulier voor.

3. Polsen of ze door willen gaan, maar met andere taken:
Dit is de moeite waard om te vragen: wil je misschien vrijwilliger blijven maar dan met een andere taak en/of op een andere locatie? Zeker als je al een tijdje vrijwilliger bent kan dit een nieuwe impuls geven. Het kan zijn dat de vrijwilliger andere interesses of vaardigheden heeft waar je op in kunt haken.

4. Mogen we je opnemen in de flexpool?
Dit is wat we steeds vaker horen: Dat organisaties starten met een flexpool: hierin zitten vrijwilligers die hooguit 1 of een paar keer per jaar iets willen doen. Om vrijwilligers te hebben die dat willen is ook de moeite waard. Het sluit ook aan op de trend dat veel mensen best wel één of een paar keer per jaar willen ‘vrijwilligen’, maar niet het hele jaar door.

5. Mogen we je op de hoogte houden via de nieuwsbrief?
We schreven eerder al een artikel met tips voor een nieuwsbrief speciaal voor vrijwilligers en vrijwilligerswerk bij jouw organisatie. Natuurlijk kun je die ook sturen naar ex-vrijwilligers. Die vinden het vaak leuk om daar nog iets van te horen. Zo houden ze contact en wie weet komen ze nog eens terug.

In onze Basis Cursus Vrijwilligers Coördinatie en in onze Verdiep Cursus Leidinggeven aan Vrijwilligers gaan we dieper in op het onderwerp Vrijwilligers die gaan of moeten stoppen.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.