Basis Cursus Vrijwilligers Coördinatie

Deze Cursus Vrijwilligers Coördinatie bestaat uit 4 actuele thema’s rond vrijwilligersinzet. Dit biedt vrijwilligers coördinatoren de kans om zich vakinhoudelijk verder te ontwikkelen.

Meer dan welkom in deze cursus vrijwilligers coordinatie zijn coördinatoren vrijwilligerswerk die op MBO+ en HBO werk- en denkniveau werkzaam zijn in professionele organisaties uit de sectoren zorg, welzijn, bibliotheken, musea, erfgoedcentra, archieven, dierenwelzijn, vrijwilligerscentrales enz. enz. Vakkundige docenten met meer dan 10 jaar ervaring verzorgen de cursus.

Er in deze cursus vrijwilligers coordinatie wordt uitgebreid ingegaan op praktijksituaties: aan de hand van praktijkvoorbeelden en inbreng van deelnemers worden knelpunten en tips besproken. Soms worden gastsprekers uitgenodigd. De opleidingscoördinator van deze cursus is Huub van Dommelen van Kenniscentrum Vrijwilligers. Heb je een vraag? Bel 040-7009 703 of mail naar info@vrijwilligersaanzet.nl .

Reactie deelnemer Anne: ‘Het was zeer boeiend en leerzaam. Ik ben geïnspireerd en kan met extra tools aan de slag.’

Reactie deelnemer Marjan: ‘Ik vond het een inspirerende cursus. Het zat goed in elkaar, alle informatie voorziening kwam ruim op tijd en de stof was afwisselend. Deze cursus beveel ik zeker aan.’

Reactie deelnemer Ellen: ‘Graag laat ik je weten hoe ik de cursus heb ervaren. Voor mij was de cursus heel zinvol. Als coördinator met de opdracht een vrijwilligersorganisatie op te zetten, heb ik de benodigde handvatten gekregen. Ik vond het een compleet verhaal waar ik in de praktijk veel aan ga hebben en al heb. Jouw enthousiasme voor alles wat te maken heeft met vrijwillige inzet is geweldig en dat weet je ook online goed over te brengen.’

Reactie deelnemer Margreet: ‘heel erg bedankt voor deze inspirerende en goed georganiseerde cursus. Complimenten voor je voorbereiding, uitvoering begeleiding en alle materialen die je meestuurde. Het smaakt naar meer!‘

Reactie deelnemer Carlijn: ‘erg duidelijk en inspirerend. Veel herkenning in de praktijksituaties die besproken zijn’.

***** Het gemiddelde cijfer van alle beoordelingen door deelnemers tot nu toe: 8,8 (update feb. 2024).

Ben je op zoek naar een cursus waarin puur het leidinggeven aan vrijwilligers centraal staat? En heb je al wat langer ervaring als vrijwilligerscoördinator? Dan is de verdiepende cursus Leidinggeven aan Vrijwilligers daarvoor het meest geschikt. > Klik hier voor meer info daarover.

Basis Cursus Vrijwilligers Coördinatie 4 centrale thema’s:

> 4 thema’s staan centraal in de cursus vrijwilligers coordinatie:

Thema 1 – Vrijwilligersbeleid en de vertaling naar de praktijk:
– Wat zijn de (nieuwe) beleidsspeerpunten en wat merken de vrijwilligers daarvan?
– Hoe ga je om met voorheen vast werk wat nu met vrijwilligersinzet wordt gedaan?
– Hoe ziet de (nieuwe) rol van de vrijwilliger eruit en wat wordt er van de vrijwilliger verwacht?

Thema 2 – Vrijwilligers en verandering, hoe krijg je ze mee:
– Vrijwilligers veranderen in hun houding en gedrag, hoe doe je dat?
– Bij verandering van werkinhoudelijke taken of bejegening en cultuur, hoe neem je de vrijwilliger daarin mee?
– Bij verandering van de vrijwilliger zelf, hoe ga je als organisatie daarmee om?

Thema 3 – Werven van vrijwilligers:
– Hoe werf je op effectieve wijze nieuwe vrijwilligers?
– Hoe ga je om met verschillende soorten vrijwilligers (oa. ‘gedwongen’ vrijwilligers)
– Hoe zorg je dat je bij het werven van vrijwilligers niet alles zelf hoeft te doen?

Thema 4 – Boeien en binden van vrijwilligers:
– Wat kun je allemaal doen om vrijwilligers beter te behouden?
– Wat is je rol als vrijwilligers coördinator in het boeien en van vrijwilligers en hoe vul je die in?
– Hoe ga je om met verschillende typen vrijwilligers en hun motivatie?
.

Basis cursus vrijwilligerscoördinatie wanneer?

Eerstvolgende cursus:
Dag 1: dinsdag 4 juni 2024: online, 10-12 hr en 14-16hr.
Dag 2: donderdag 13 juni 2024: fysiek in Utrecht, 10-16 hr (10 minuten lopen vanaf Utrecht CS).

Dag 2 ook online:
De mogelijkheid bestaat om dag 2 ook online te volgen, dat kan op maandag 17 juni. Wil je dit? Geef dit aan op het inschrijfformulier onderaan bij opmerkingen.

Kosten en inschrijven:

Deelname aan Basis Cursus Vrijwilligers Coördinatie:
De kosten* voor deelname aan de basis Cursus  Vrijwilligers Coördinatie bedragen € 585,= ex. BTW. Dit is inclusief cursusmateriaal (en de lunch indien de 2e trainingsdag in Utrecht gehouden wordt). Ook ontvang je gratis het boek Vrijwilligers Centraal van Cindy Koopsen – van de Kolk (paperback | 152 Pagina’s).

Als deelnemer ontvang je na afloop van de basis Cursus Vrijwilligers Coördinatie het Certificaat Vrijwilligers Coördinatie. Dit certificaat is persoonlijk op jouw naam en heeft een onbeperkte geldigheidsduur. Je kunt je voor de cursus opgeven via het inschrijfformulier.

Inschrijven* Basis Cursus Vrijwilligers Coördinatie

Klik hier voor inschrijven Cursus Vrijwilligers Coördinatie

*Op deze cursus zijn de Algemene voorwaarden cursussen en opleidingen van toepassing, welke op verzoek gratis worden toegezonden..

3 redenen om te kiezen voor de Basis Cursus Vrijwilligers Coördinatie:

Er zijn 3 goede redenen om deel te nemen aan de Basis Cursus Vrijwilligers Coördinatie:

  1. De training is inhoudelijk sterk én praktijkgericht. Je kunt volop vragen stellen en er wordt uitgebreid ingegaan op jouw werksituatie met vrijwilligers. Dit is ook de ervaring van eerdere deelnemers: zie reacties deelnemers hierboven. Mocht je toch niet tevreden zijn, dan krijg je je geld terug (lees hier meer over onze Niet goed geld terug garantie).
  2. Na de cursus word je automatisch een jaar lang gratis lid van Kenniscentrum Vrijwilligers. Je krijgt gratis ons magazine Vrijwilligers & Co via de post thuisgestuurd en al onze nieuwsbrieven. Ook kun je deelnemen aan de Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie, die inmiddels al rond de 1.000 leden heeft.
  3. Na de cursus blijven wij je ondersteunen: Als lid van Kenniscentrum Vrijwilligers kun je gratis een beroep doen op onze helpdesk: een jaar lang kun je onbeperkt vragen aan ons stellen en praktijk situaties waar je tegenaan loopt bij de coördinatie van vrijwilligers aan ons voorleggen. Ook ben je verzekerd van deelname aan de gratis online Kennis meetings die we door het jaar heen regelmatig organiseren.

11 veel gestelde vragen over de Basis Cursus Vrijwilligers Coördinatie:

Lees > in dit artikel 11 veel gestelde vragen (en antwoorden) over de Cursus Vrijwilligers Coördinatie.
.

Contact voor meer informatie Basis Cursus Vrijwilligers Coördinatie:

Voor meer informatie over de inhoud van de Cursus Vrijwilligers Coördinatie & praktische zaken, Huub van Dommelen tel. 040-7009 703 E-mail:  huub.van.dommelen@vrijwilligersaanzet.nl.