Motiveren van vrijwilligers 5 tips.

Vrijwilligers behouden 10 tips.

Vrijwilligers behouden , wat kun je allemaal doen om vrijwilligers beter te behouden? In dit artikel 10 tips daarvoor.

Vrijwilligers behouden, 10 tips:

10 tips voor het behouden van vrijwilligers, in willekeurige volgorde:

Vrijwilligers behouden tips 1 t/m 5:

De eerste 5 tips voor het beter behouden van vrijwilligers.

1. Geef ze veel informatie.

Het is belangrijk dat vrijwilligers goed op de hoogte zijn, geef ze dus zoveel mogelijk informatie over hun werkzaamheden, waar ze worden ingezet en de organisatie.

2. Geef ze schouderklopjes.

Schouderklopjes of complimentjes geven is voor vrijwilligers fijn om te horen. Dan voelen ze zich gewaardeerd.

3. Vraag naar hun mening.

Wat vinden de vrijwilligers ervan? Vaak wordt vergeten de vrijwilligers naar hun mening te vragen of zaken die spelen in de organisatie.

4. Geef ze mogelijkheden tot scholing.

Het is een pré als je organisatie de mogelijkheid biedt dat vrijwilligers scholing krijgen. Als groep bijvoorbeeld in de vorm van een workshop, of als individu.

5. Speel in op hun talenten.

Welke talenten heeft een vrijwilliger allemaal nog meer? Vaak kan en wil een vrijwilliger veel meer dan waar die voor ingezet wordt.

Vrijwilligers behouden tips 6 t/m 10:

De tweede 5 tips voor het beter behouden van vrijwilligers.

6. Verras ze met attenties.

Natuurlijk zorg je voor leuke attenties, zoals op Nationale Vrijwilligersdag of met kerst. Een kaartje als ze jarig zijn, enz.

7. Zorg voor een goede registratie.

Zorg dat je je administratie rond vrijwilligers goed op orde hebt: adresgegevens, wat voor vrijwilligerswerk ze doen, sinds wanneer, of er bijzonderheden zijn enz.

8. Stem met ze af hoe ze ingezet willen worden.

De ene vrijwilliger vindt het fijn om een vaste dag ingezet te worden, de andere vrijwilligers wil juist flexibel ingezet worden. Ofwel probeer aan te sluiten op de persoonlijke wensen van vrijwilligers.

9. Zorg voor een goede afstemming tussen vrijwilligers en medewerkers.

Bij de ene organisatie loopt dat als een zonnetje, maar bij andere organisaties is dat echt een aandachtspunt: zorg dat vrijwilligers en medewerkers weten wat ze van elkaar kunnen verwachten. En dat door medewerkers positief wordt gekeken naar de inzet van vrijwilligers.

10. Laat het vrijwilligerswerk zien.

Via de organisatie nieuwsbrief, de website, berichtjes in het plaatselijke nieuwsblad enz. kun je laten zien hoe vrijwilligers bij jou ingezet worden. Dat maakt de vrijwilligers trots.

Vrijwilligers behouden meer tips:

Wil je nog meer tips? Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.

Vrijwilligers behouden nog meer tips:

> Tips krijg je ook in onze Facebookgroep – speciaal voor vrijwilligerscoördinatoren – die al > 1.000 leden heeft: Facebookgroep Vrijwilligerscoordinatie.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.